La Generalitat recorda als centres comercials que han de rebaixar els lloguers als comerços tancats

La consellera de Justícia avisa que la llei catalana és l'única en vigor a Catalunya

El centre comercial L'Illa Diagonal, a Barcelona, el passat gener.
3 min

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha avisat alguns dels propietaris de centres comercials a Catalunya que han d'arribar a acords per rebaixar el lloguer dels comerciants afectats per les restriccions sanitàries i tancaments per frenar el covid-19. En cas de no assolir-se cap pacte sobre el preu, el Govern recorda que la normativa imposa una rebaixa de la meitat de la quota.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Capella s'ha reunit aquest dimecres amb David Sánchez, president de l'associació d'empreses familiars de comerç Comertia. Comertia havia denunciat el mes passat que els propietaris d'alguns centres comercials no havien volgut arribar a cap acord amb els llogaters dels locals per reduir el pagament de les quotes. Segons Comertia, el principal cas va ser el d'Unibail Rodamco Westfield (URW) –empresa francesa propietària dels centres comercials La Maquinista, Glòries i Splau– que només va oferir als comerciants ajornar els pagaments emparant-se en un decret posterior del govern espanyol.

En resposta a l'ARA, Unibail Rodamco Westfield ha negat aquest dimecres les acusacions de Comertia: "La informació que s'ha difós sobre la negativa dels propietaris per seure a negociar no és certa, ja que Unibail-Rodamco-Westfield analitza cada cas, tenint en compte les necessitats de cada inquilí i les seves circumstàncies específiques, per valorar quines són les millors solucions i les més adequades en cada cas concret", ha assegurat la multinacional en una declaració escrita. L'empresa ha dit que no pot "comentar casos individuals", però que sí que estudia "totes les possibilitats" i treballa "activament en els processos de negociació".

En una roda de premsa conjunta amb Sánchez, la consellera ha donat la raó a Comertia. "A Catalunya s'aplica la normativa catalana. No hi ha cap dubte sobre quina llei s'aplica", ha dit. En aquest cas, doncs, es tracta d'un decret llei aprovat pel Govern a l'octubre que emplaça les parts –arrendadors i arrendataris– dels locals comercials a arribar a un acord per a la rebaixa del preu del lloguer en cas que l'activitat econòmica de l'establiment es vegi afectada, parcialment o totalment, per les mesures sanitàries. La norma catalana marca que, si no s'arriba a cap acord en un mes, els comerciants només hauran d'abonar el 50% del lloguer en cas de tancament i un percentatge proporcional segons les restriccions que se'ls apliquin.

Posteriorment, el govern espanyol va aprovar un altre decret –al qual s'agafen els propietaris dels centres comercials– que afecta directament els grans tenidors de locals i els permet aprovar moratòries al pagament en lloc de rebaixes del lloguer. No obstant, la consellera ha dit que el mateix decret espanyol estipula que només s'aplicarà en aquelles comunitats autònomes sense un codi civil propi, que no és el cas de Catalunya. "Hi ha un codi civil català i un altre de comú per als territoris que no en tenen un de propi", ha afirmat, a més de recordar que la Generalitat té "la competència exclusiva" en aquesta matèria.

A més, Capella ha indicat que el Parlament de Catalunya va convalidar el decret, per la qual cosa actualment té rang de llei. "No s'hi val fer tripijocs legals. La llei està en vigor i s'aplica a Catalunya", ha assegurat. En aquest sentit, la consellera ha assegurat que si alguns botiguers han pagat més lloguer del que els tocava segons la legislació catalana, els propietaris els hauran de reemborsar "les rendes indegudament pagades" i, a més, compensar "els danys i perjudicis" ocasionats, i ha acusat els propietaris que es neguen a seguir la llei catalana d'actuar "amb poca bona fe".

Per la seva banda Sánchez ha dit que en un 95% dels casos els propietaris dels establiments "han entès la situació" i han arribat a acords amb els propietaris, però que en el 5% restant "no estan tenint cap sentit de la proporcionalitat ni de la responsabilitat".

stats