La Generalitat torna a fer habitatge social amb només 100 pisos
També seguirà comprant immobles per a lloguer social amb recursos de l’Incasòl
BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va anunciar ahir que el seu departament posarà en marxa quatre promocions d’habitatge social de lloguer, que es faran a Barcelona, Rubí i el Masnou. Rull va fer l’anunci durant un acte al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Aquestes promocions seran les primeres que posa en marxa el Govern des de l’any 2014.
El retorn als habitatges socials, però, serà limitat. En concret, a les quatre promocions que es faran s’hi destinarà una inversió total de 6,6 milions, amb els quals es construiran gairebé un centenar d’habitatges. Una promoció serà a l’avinguda Joan XXIII del Masnou, on s’edificaran 36 habitatges, i una altra al carrer Marconi de Can Sant Joan, a Rubí, amb 26 pisos. Les altres dues promocions seran al municipi de Barcelona: una al carrer Sigüenza, al barri del Carmel, amb 20 habitatges, i l’altra al carrer del Guadalquivir, al barri del Polvorí, on hi haurà 16 pisos nous.
Rull va defensar l’elecció d’aquests municipis perquè hi ha una demanda real. També va dir que el Govern vol agafar “velocitat de creuer” per mantenir una inversió d’uns 10 milions anuals per a aquest tipus de promocions.
De les noves promocions, la del Masnou ja té el projecte fet. En els altres tres casos, els projectes sortiran a concurs aviat, perquè estiguin enllestits aquest any. El concurs d’aquests tres projectes es farà seguint ja el sistema recollit en el projecte de llei d’arquitectura, pendent d’aprovació pel Parlament -s’espera que superi el tràmit abans de l’estiu-, en la qual la qualitat del projecte guanya pes respecte a l’oferta econòmica. La idea és disposar dels projectes enguany, licitar les obres el 2018 i entregar els pisos el 2019.
El concurs tindrà dues voltes. A la primera es triaran vuit candidats per la seva capacitat i solvència, mentre que a la segona un comitè d’experts farà una valoració de cadascun dels projectes. Al comitè hi haurà representants del Col·legi d’Arquitectes, de l’Associació de Gestors de Polítiques Socials d’Habitatge de Catalunya, de l’Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya i de l’ajuntament pertinent.
Compra de més pisos
D’altra banda, el conseller Josep Rull va anunciar que l’Institut Català del Sòl (Incasòl) cedirà 13 milions a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya perquè compri pisos i els posi en lloguer social.
El Govern invertirà els 18 milions de l'impost als pisos buits en 350 nous habitatges socialsAmb aquests recursos, l’Agència de l’Habitatge podrà comprar entre 225 i 250 pisos, que se sumaran als 350 habitatges que té previst comprar el 2017 amb els 18 milions de recaptació de l’impost de pisos buits, segons va explicar la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs. Amb aquests recursos, l’Agència de l’Habitatge acabarà l’any havent comprat més de 500 pisos, que sumats als 600 que ja va adquirir el 2015 i el 2016, suposaran afegir al parc públic més d’un miler d’habitatges.
Segons fonts d’Habitatge, la Generalitat gestiona uns 27.000 pisos en tot el territori, dels quals uns 14.000 són de l’administració catalana, i la resta són cedits per la Sareb (el banc dolent ), entitats bancàries i particulars, uns pisos que tenen un preu mitjà de lloguer de 175 euros mensuals, tot i que aquest preu varia segons la seva superfície, el lloc on estan situats i els ingressos del llogater.