Obres públiques
Economia17/04/2023

La Generalitat investiga el concurs del districte administratiu de la Zona Franca

Antifrau detecta diferents irregularitats en l'adjudicació de Fira 2000

BarcelonaEl consell d’administració de l’empresa pública Fira 2000, SA ha aprovat aquest dilluns una revisió d’ofici de l’operació immobiliària a la Zona Franca de Barcelona en els terrenys coneguts com a districte administratiu on s’han instal·lat diversos departaments de la Generalitat, per declarar nul·la l’adjudicació a l’empresa Zumaran Inversiones, SL. Segons ha pogut saber l'ARA, l’Oficina Antifrau va detectar irregularitats en el procediment, i ara la Generalitat, que té un 52% de l’accionariat de Fira 2000, SA, revisarà l’adjudicació que comportava la construcció d’oficines en aquests terrenys.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els fets es remunten al 2015, quan Fira 2000 treu a licitació l’explotació de tres terrenys propietat d’aquesta empresa pública, que es va encarregar de construir el recinte firal de Gran Via. El segon lot se l’endú l’única empresa que presenta oferta, Zumaran Inversiones, SL, filial del grup AXA. La licitació surt en règim de dret a superfície: l’adjudicatària, a canvi d’un cànon de 15,5 milions d’euros, podrà edificar en els terrenys de la Zona Franca i tenir-ne la concessió durant 99 anys. Aquell mateix 2015, però, la direcció general de Patrimoni va convocar un segon concurs per llogar un immoble on ubicar bona part de les conselleries repartides per Barcelona. El contracte el va guanyar AXA Real State, que va construir les oficines precisament en el terreny de Fira 2000 de la Zona Franca i on a partir del 2020 es van anar traslladant diferents departaments de l’administració catalana. El contracte d’arrendament que es va signar era per 20 anys a raó de 13,45 milions d’euros anuals. Aquestes operacions, impulsades en l’època d’Artur Mas, van propiciar una denúncia de CCOO a Antifrau, ja que el sindicat considerava que estaven relacionades i formaven part d’una "acció preparada i coordinada perquè AXA o alguna de les seves filials s’adjudiqués el concurs".

Cargando
No hay anuncios

Vuit anys després de la denúncia del sindicat, Antifrau va emetre un informe en què plantejava set presumptes irregularitats i incongruències en l’adjudicació. En la proposta que va fer Zumaran per endur-se la licitació, va incloure una opció de compra dels terrenys –més de 40.000 metres quadrats edificables– per 6 milions d’euros. L’abril del 2015, el director general de Fira 2000 va autoritzar l’adjudicació i va acceptar l’opció de compra feta per Zumaran que no estava inclosa en l’anunci de licitació inicial. Tres mesos després, el consell d’administració de l’empresa pública, on també hi ha els Ajuntaments de Barcelona i l’Hospitalet i la Diputació de Barcelona, va ratificar l’acord. Segons Antifrau, Fira 2000 va eludir el procediment administratiu pertinent, ja que considera que el fet d'incloure un dret real d’opció de compra seria "irregular". A més, es van prendre acords en el procediment per part d'òrgans que no tenien competència per fer-ho. Faltaven, a més, informes tècnics per justificar el cànon del dret de superfície i el preu de compravenda futur. Finalment, segons Antifrau, l’escriptura pública de l’operació incloïa modificacions amb relació a la resolució d’adjudicació notificada.

Tenint en compte totes aquestes circumstàncies, la Generalitat ha impulsat la revisió del procediment perquè considera que hi ha causes suficients per declarar-lo nul. El departament d’Economia i Hisenda serà l’encarregat d’instruir l’expedient durant els pròxims sis mesos i la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat haurà d’emetre un informe vinculant sobre aquesta qüestió.