La Generalitat injecta 2,6 milions als gimnasos DIR per la crisi del covid
El Govern podria acabar entrant al capital de la cadena de fitness
BarcelonaLa cadena de gimnasos DIR ha rebut un baló d’oxigen de la Generalitat, que hi ha injectat 2,6 milions d’euros a través d’Avançsa, segons ha pogut saber l'ARA. Avançsa és una empresa pública que en un principi es dedicava a la promoció d’empreses industrials a Catalunya.
El crèdit que el Govern ha concedit a DIR (del qual la cadena ja ha rebut 1,5 milions) es va aprovar el 23 de desembre. El seu venciment és a cinc anys, té garanties mobiliàries i immobiliàries i és convertible en capital. Això significa que, en cas d’impagament, la Generalitat es podria acabar quedant alguna propietat de la cadena de gimnasos o, fins i tot, es podria arribar a quedar una part de les accions.
Al novembre la Generalitat va acordar que Avançsa es dotés de 9 milions d’euros per al que va denominar "Línia de reactivació industrial post-COVID-19". Aquesta línia va destinada a empreses a les quals la pandèmia els hagi debilitat "fins a extrems que comprometen la [seva] viabilitat". Gairebé un terç d’aquests diners han anat a parar a DIR. De moment, cap altra companyia ha rebut diners d'aquesta línia.
El sector dels gimnasos és un dels grans afectats pel covid, ja que s’han vist obligats a tancar durant diversos períodes i, quan han pogut obrir, ho han hagut de fer amb restriccions que van del 30% al 50% de l’aforament. DIR, la cadena líder a Catalunya per nombre de centres, no se n’ha escapat i fins i tot ha publicat anuncis a tota pàgina a la premsa demanant al Procicat menys limitacions per al sector.
Deute amb els seus clients
A més, al juny a la cadena de gimnasos li venç una emissió de bons d’un milió d’euros que va col·locar entre inversors particulars, molts dels quals són clients seus. Aquest deute s'havia de tornar el 2019 i DIR va aconseguir que els inversors li allarguessin el venciment fins al 2021. Ara la companyia tornarà a demanar un ajornament, segons va avançar 2Playbook.
El grup de fitness, que durant el 2019 va facturar 50,3 milions d’euros (un 7% més) i va guanyar 700.000 euros abans d’impostos (després de dos anys de pèrdues), no ha volgut fer cap valoració per a l’ARA i no ha fet públics els seus números del 2020, que lògicament hauran empitjorat per culpa de la pandèmia. La companyia tampoc vol detallar quants treballadors té.
El préstec d'Avançsa és participatiu, fet que té diverses conseqüències. La primera és que el tipus d’interès és variable i va vinculat a l’evolució dels resultats de la companyia. La segona és que, en cas que DIR es veiés obligada a dissoldre’s, els diners del préstec es poden comptabilitzar com a capital i la companyia en qüestió pot arribar a esquivar la dissolució. I la tercera és que la Generalitat seria l’últim creditor que cobraria en cas de dissolució.