Fons europeus

La Generalitat "estén la mà" a l’Estat i a les altres comunitats autònomes per codirigir els fons europeus

"La política centralista ens dilueix", ha protestat Matilde Villarroya, responsable del Govern per als fons europeus

La Generalitat ha demanat al govern espanyol que deixi d’aplicar una "política centralista" en la gestió dels fons Next Generation que la Unió Europea repartirà a tot el continent per impulsar i reconvertir l’economia després de la crisi del covid. Tal com Espanya ho ha plantejat actualment, les administracions autonòmiques seran "mers executors" de les decisions que prengui el govern central, segons ha explicat Matilde Villarroya, secretària d’Afers Econòmics i Fons Europeus del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Villarroya ha reclamat "participar, codissenyar i codirigir" els fons: "Volem participar activament en la convocatòria per poder adaptar-los al nostre teixit empresarial, que no és millor ni pitjor, però sí que és diferent". La responsable del Govern per a fons europeus ha dit que no té cap inconvenient per seguir els criteris i les fites marcades per l’executiu espanyol en el repartiment, però sí que demana adaptar-los a la realitat catalana. En cas contrari, aquesta "política centralista ens dilueix com a territori", ha afegit durant una jornada organitzada per El Economista a la patronal Foment del Treball.

Cargando
No hay anuncios

"Estenem la mà al govern espanyol i a les altres comunitats autònomes per treballar junts", ha rematat Villarroya després de reconèixer que el pla de recuperació que ha elaborat el govern espanyol és "ambiciós i ben dissenyat". Ara, però, "cal desplegar-lo i per això cal comptar amb totes les administracions".

La importància de l'automoció

Un dels exemples que ha posat la dirigent catalana ha sigut l’automoció, sector on Catalunya té 400 empreses a la cadena de valor que "hem d'ajudar a transformar" aprofitant els fons europeus. L’automoció, que a més de la crisi del covid viu una crisi estructural de canvi de model (tant per l’electrificació dels vehicles com pel canvi d’hàbits de consum de les noves generacions), és una de les àrees on és més tangible la influència que poden arribar a tenir els diners de la UE.

Cargando
No hay anuncios

Abans d’aquesta intervenció, Josep Sánchez Llibre ha lamentat la "poca concreció" que encara hi ha sobre els Next Generation, però alhora s’ha mostrat confiat que "si es distribueixen bé segurament haurem guanyat la batalla de la reindustrialització" a Europa.