Laboral
Economia01/07/2023

La Generalitat dissipa els fantasmes amb unes oposicions "impecables"

Vilagrà descarta tornar a externalitzar part dels processos d'oposicions: "N'hem pres nota"

Barcelona"Necessitàvem que sortís de forma impecable i ha estat així". D'aquesta manera ha valorat la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, les oposicions de funció pública que s'han fet aquest dissabte. Unes paraules que indiquen la importància que tenia per a l'executiu un procés que tot just fa dos mesos va fer esclatar la polèmica. La prova era majúscula: després del caos de les oposicions del 29 d'abril, que va comportar la destitució de la directora general de la Funció Pública, Marta Martorell, i l'inici de la rescissió del contracte amb Cegos, l'empresa que va organitzar-les, aquest dissabte hi havia l'oportunitat d'esvair dubtes amb una macroconvocatòria que arribava per partida doble.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cas és que coincidien la repetició de les proves fallides del 29 d'abril i el procés extraordinari d'Educació més gran de la història: d'una banda, 3.648 aspirants a Agents Rurals, advocacia, execució penal i personal laboral tornaven a fer l'examen, i, de l'altra, 36.304 interins feien les proves dins el concurs d'oposició extraordinari per al procés d'estabilització de plantilles de docents, amb 14.238 places en joc en aquest últim cas.

Cargando
No hay anuncios

Així, hi havia prop de 40.000 persones citades en unes oposicions que la Generalitat feia íntegrament amb mitjans propis i el suport de personal funcionari. De la mateixa manera que Vilagrà ha tret pit del funcionament de les proves, la consellera d'Educació, Anna Simó, ha assegurat que el procés ha transcorregut amb "normalitat", en unes declaracions des del districte administratiu, des d'on s'ha fet el seguiment.

"Aquest procés d'avui quintuplica el de la màxima convocatòria dels últims cinc anys. És un repte, ha estat un any de feina. Unes 2.000 persones de l'administració educativa han permès que es desenvolupi amb normalitat. Entre aquestes, hi ha 1.500 funcionaris docents que formen part dels tribunals", ha afegit Simó. Vilagrà també ha estat taxativa sobre l'externalització de part dels processos de futures oposicions, com la logística i la vigilància, que va desenvolupar l'empresa Cegos a les proves de l'abril després de sortir adjudicatària d'un concurs per 1,4 milions d'euros: "N'hem pres nota".

Cargando
No hay anuncios

Diversos opositors dels dos processos que han tingut lloc aquest dissabte, amb els quals ha contactat l'ARA, coincideixen amb la valoració de les conselleres: no han viscut cap incidència, hi havia força separació entre aspirants i tenien una sensació de control i d'ordre inexistent l'altra vegada.

Cargando
No hay anuncios

Funció pública

Les proves de funció pública han arrencat a les 9.30 hores als diferents llocs habilitats amb total normalitat: fins a 2.171 persones que optaven al cos d'Agents Rurals, personal funcionari d'execució penal i categories laborals transversals s'han examinat per aconseguir una de les 477 places en joc. Això equival a una assistència mitjana del 62,7%, que s'ha enfilat fins al 70,6% a Lleida, segons dades preliminars.

Cargando
No hay anuncios

S'havien preparat 158 aules en nou edificis de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, i la distribució dels aspirants per convocatòries i espais s'ha dut a terme com a màxim al 50% de la capacitat de cada aula. Per evitar el caos viscut a les oposicions de fa dos mesos, la Generalitat ha comptat amb 415 treballadors públics per a les tasques de vigilància. En Carlos, opositor a funcionari d'execució penal, ha explicat en declaracions a l'ARA que els espais eren més adequats i els vigilants tenien clara la importància d'aquest procés selectiu, a diferència de la convocatòria de l'abril que va quedar anul·lada: "Ara bé, l'examen era molt més difícil i memorístic".

El dissabte, 8 de juliol, hi ha convocada una segona jornada de proves dels exàmens que queden per repetir. Hi haurà 9.886 opositors que, juntament amb els 3.648 convocats avui, es jugaran un total de 1.825 places.

Cargando
No hay anuncios

Funció docent

Els aspirants del procés d'estabilització de la funció docent han hagut de presentar en paper la seva unitat didàctica o la situació d’aprenentatge i fer, a continuació, el desenvolupament per escrit d’un tema. Durant la jornada d'avui hi han assistit al voltant del 70% de les 36.304 persones convocades, davant de 310 tribunals formats per 1.550 funcionaris en 146 seus.

Cargando
No hay anuncios

Aquest examen arribava l'endemà de la prova de llengües per als 278 aspirants que no havien pogut acreditar un nivell. Durant aquest mes, els aspirants hauran de fer la defensa oral de la seva unitat didàctica o la situació d’aprenentatge i des del setembre del 2023 fins a acabar el 2024 es valoraran els mèrits, es faran les pràctiques i es proposaran els nomenaments de funcionaris de carrera. "Al nostre tribunal ha anat tot bé, els altres no ho sé. Hem hagut d'esperar una mica, però ha anat tot bé", explicava la Laura. És professora d'educació especial i s'ha presentat als exàmens per obtenir una plaça de docent.

Els dos processos formen part del pla d'estabilització que la Generalitat va impulsar per complir l'objectiu de reduir abans del 31 de desembre del 2024 al 8% la temporalitat estructural de l'administració catalana, situada el 2021 en un 35,5%.

Cargando
No hay anuncios