La Generalitat dispara fins als 612 milions la inversió estrangera captada el 2021

La indústria manufacturera rep dos terços de les noves inversions

Àlex Font Manté
i Àlex Font Manté

La Generalitat va atreure 82 projectes d'inversió estrangera durant l'any passat, un 7% més, segons les dades publicades pel departament d'Empresa i Treball. Això es va traduir en unes inversions de 612 milions d'euros, un 28% més, i va permetre que es creessin 3.122 llocs de treball.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que hi ha hagut anys en què es van atreure més projectes (tant el 2018 com el 2019 se'n van captar 84), l'import invertit és el més alt registrat mai per Acció, l'agència del Govern que canalitza l'atracció d'inversions. La major part les van fer empreses que ja tenien presència a Catalunya, però el 37% van ser de companyies que fins ara no operaven a casa nostra.

Cargando
No hay anuncios

Segons l'últim registre d'Idescat, publicat aquest mateix divendres, a Catalunya hi havia 5.856 filials d'empreses estrangeres el 2019.

"El context era complicat", ha explicat el conseller d'Empresa, Roger Torrent. "Hi jugava en contra que els primers mesos de l'any encara estaven molt marcats pel covid i, més endavant, l'escalada dels preus i la disrupció del comerç internacional". Per tot plegat, Torrent ha conclòs que els resultats registrats han estat "magnífics". La previsió és que aquest 2022 el ritme segueixi sent alt, tot i la incertesa generada per la invasió d'Ucraïna. Actualment Acció té 600 projectes oberts que poden acabar desembocant en inversions a Catalunya, 97 dels quals són del sector de l'automoció.

Cargando
No hay anuncios

La indústria rep dos terços de la inversió

La indústria manufacturera ha concentrat dues terceres parts del volum d'inversió i "això és el que més il·lusió ens fa", ha explicat el secretari d'Empresa, Albert Castellanos. La majoria d'inversions provenen d'Europa (57% del total) però, si es mira per països, els dos que les lideren són els Estats Units i Alemanya, amb un 16% cada un.

Cargando
No hay anuncios

El fet que Acció canalitzi cada cop més inversions també respon al fet que, com que molts dels projectes són industrials, "necessiten més acompanyament" de l'administració, segons Castellanos.

Tot i que les inversions s'han repartit per 13 comarques, la majoria s'han fet a l'àrea metropolitana de Barcelona. "Encara considerem que està massa concentrada", ha dit Castellanos. "Justament volem més indústria perquè ajuda a l'equilibri territorial, ja que es pot localitzar a tot el país", ha afegit Torrent.

Cargando
No hay anuncios

Motivacions de les empreses

Per què venen a Catalunya les empreses foranes? Segons el secretari d'Empresa, perquè és fàcil trobar-hi talent o atreure'l de fora, per la qualitat de vida (que ajuda justament a atreure treballadors estrangers) i per la "ubicació geoestratègica" de Catalunya, ben valorada per les empreses de logística.

Cargando
No hay anuncios

El conseller Torrent ha insistit que existeix una oportunitat: la relocalització d'aquella indústria europea que havia obert fàbriques a l'Àsia i ara valora reobrir plantes al Vell Continent. Segons ha explicat, la tendència que sembla albirar-se no és que es tanquin les fàbriques asiàtiques sinó que les empreses obrin instal·lacions més petites a Europa per poder abastir el mercat local i evitar disrupcions com les que hem vist en els últims dos anys.

Sectors i països preferits

La Generalitat prioritza sectors com el de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i la transformació digital, la mobilitat del futur, la salut, la química o la nova alimentació (com la proteïna alternativa, per exemple). I, per fer-ho, prioritza les empreses dels països amb més capacitat d'inversió industrial i amb més contingut tecnològic, com les dels Estats Units, Alemanya, el Regne Unit, França o Suïssa.