La Generalitat demana 9.400 milions a Montoro, un 20% més que l'any passat

Previsiblement, el deute català que està en mans de l'Estat creixerà més del previst en un principi

Malgrat la protocol·lària encaixada de mans del conseller Mas-Colell amb el ministre Montoro, el malestar de la Generalitat pel tracte fiscal que rep Catalunya creix.
àlex Font Manté
20/01/2015
2 min

BarcelonaLa Generalitat demanarà un 20% més de diners a l'Estat aquest 2015. El departament d'Economia ha comunicat aquest dimarts que sol·licitarà 9.460 milions d'euros al fons de liquidat autonòmic (FLA), l'organisme creat pel ministeri d'Hisenda per rescatar les comunitats en situació de fallida. Aquest increment és molt superior als 6.347 milions que es van demanar inicialment l'any passat i als 7.921 milions que, després de posteriors ampliacions al juliol i al desembre, va acabar rebent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A simple vista, la petició al FLA sorprèn perquè és molt superior a la xifra que el Govern havia anunciat inicialment. Al desembre, la Generalitat va assegurar en una presentació a inversors que el 2015 sol·licitaria 6.260 milions d'euros al FLA. La xifra definitiva supera en un 51% aquesta estimació inicial. Segons explica el departament d'Economia, l'augment respon als 2.300 milions de venciments que la Generalitat té amb la banca espanyola. Aquest any, per primer cop, el FLA permetrà a les comunitats refinançar el deute que les autonomies tenen amb els bancs de l'Estat.

Deute català en mans de l'Estat

En aquesta mateixa presentació s'informava als inversors que, a causa de la dependència financera del FLA, aquest any fins a dos terços del deute de la Generalitat ja estarien en mans de l'Estat. De totes formes, el fet que Catalunya finalment demani al FLA una xifra molt superior a l'anunciada inicialment també dispararà la proporció de deute públic de la Generalitat que està en mans de l'administració central. D'aquesta manera, l'Estat va camí de convertir-se aviat en l'únic creditor que té la Generalitat de Catalunya.

Malgrat que pugui semblar un contrasentit, el Govern no té cap pressa per abandonar el FLA tot i l’espectacular rebaixa dels tipus d’interès que ha viscut el deute públic de tot Europa. En els últims dos anys, la prima de risc espanyola ha baixat més d’un 80%, però la Generalitat troba que encara li surt a compte dependre financerament de l’Estat. Tal com va explicar l’ARA en el seu dia, això es deu a dos motius. El primer és polític: que l’Estat s’acabi convertint en el seu únic creditor facilitaria molt la feina a la Generalitat depenent de com evolucioni la situació política. Dit d’altra forma, si el procés sobiranista avança cap a la independència i l’estat espanyol és l’únic creditor de la Generalitat, això donaria una gran força negociadora a l’administració catalana.

El segon motiu per seguir-se acollint al FLA és purament econòmic: sempre serà una mica més barat finançar-se a través del Tresor espanyol que fer-ho directament com una comunitat autònoma, administració subestatal a la qual els inversors acostumen a demanar un preu més elevat perquè consideren que té una posició financera menys sòlida que la d’un estat.

stats