La Generalitat capta 480 milions d'inversió estrangera el 2020, un 31% més
Es tracta de la xifra més alta des del 2008
BarcelonaAcció, l'agència de promoció exterior de la Generalitat, va captar el 2020 fins a 77 projectes procedents d'empreses estrangeres que van representar una inversió directa de 480 milions d'euros a Catalunya, a més de la creació de 2.300 llocs de treball. La dada representa un increment del 31% en comparació amb el 2019 del total invertit per companyies estrangeres.
De fet, pel que fa a la quantitat invertida, es tracta de la quarta millor dada des de la creació de l'agència el 1985 i la millor des del 2008, l'any abans de l'esclat de la crisi financera mundial, mentre que en el nombre de projectes és la tercera millor de la sèrie històrica de 36 anys. A més, a banda dels 2.300 llocs de feina nous, cal sumar-hi 1.140 llocs de treball més que es van mantenir gràcies a aquestes inversions.
"Veníem d'un quinquenni molt bo que es va estroncar de manera brutal el març del 2020", amb l'arribada del coronavirus a Europa, ha explicat el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, en la presentació de les dades. Malgrat un "any dramàtic" en què hi ha hagut "una aturada massiva d'inversions a tot el món", el conseller ha destacat que les xifres d'inversió registrades a Catalunya són "molt notables" dins d'un "context molt desfavorable".
En aquest sentit, la feina de captació d'Acció contrasta amb el conjunt de les inversions estrangeres a Catalunya, que l'any passat van ser de 2.966 milions d'euros, un 22% menys que el 2019 a causa del descens de l'activitat econòmic a nivell mundial per culpa de la pandèmia del covid-19, segons dades del ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. Cal tenir en compte, però, que la manera de calcular les inversions per part del govern espanyol és diferent de la de la Generalitat o altres organismes, com ara la Cambra de Comerç de Barcelona, que critiquen que l'executiu estatal només té en compte on es troba la seu central de l'empresa i no pas l'indret real on es du a terme la inversió.
Els fons provenen sobretot de quatre països: França, el Regne Unit, el Japó i els Estats Units, que sumen més del 87% de la inversió. En el cas concret del Regne Unit, Tremosa ha destacat que Acció ha tingut una estratègia per encarar el Brexit –que es va materialitzar formalment l'1 de febrer de l'any passat– que ha permès impulsar l'arribada d'inversions d'empreses britàniques.
Digitalització
Tremosa ha destacat que aproximadament dues terceres parts de les inversions són "de perfil tecnològic", un sector "clau" perquè aporta llocs de treball qualificats i més ben remunerats. En aquest aspecte, ha dit el conseller, Acció s'ha beneficiat del fet que Barcelona ja sigui un hub tecnològic i que el sector ja es trobi a prop de l'automoció com una de les indústries que més ocupació generen a Catalunya.
"La pandèmia ha comportat una acceleració de la digitalització", ha afirmat Tremosa per explicar l'increment de la captació d'inversions en una conjuntura de crisi mundial. A parer seu, doncs, el fet que Catalunya ja estigués ben posicionada en el sector de les TIC ha permès atreure més inversors internacionals dels que es podria esperar inicialment.
El conseller delegat d'Acció, Joan Romero, ha destacat que l'agència pública ha anat incrementant any rere any el nombre de projectes que aconsegueix portar a Catalunya. Així doncs, en la dècada entre el 2001 i el 2010, Acció va captar de mitjana 30 projectes anuals, una xifra que va augmentar fins als 50 en el període de cinc anys entre el 2011 i el 2015, i que en el quinquenni 2016-2020 va pujar encara més, fins a una mitjana de 75 per any.
Romero també ha destacat que el 2020 el 47% dels projectes van ser captats a través de la xarxa de delegacions internacionals d'Acció. En total, l'organisme compta amb 40 oficines en tercers països. A més, Tremosa ha afegit que per cada euro destinat per la Generalitat al pressupost d'Acció, l'agència obté 166 euros en inversió directa a Catalunya. "És un retorn molt clar", ha comentat.
Ampliació del Prat
Preguntat per l'impacte que podria tenir l'ampliació de l'aeroport del Prat per a la inversió estrangera, Tremosa ha considerat que es tracta d'una infraestructura que necessitava créixer amb una tercera pista abans de l'esclat del covid-19, però que la caiguda del nombre de vols fa que inversió no corri tanta pressa. "Era urgent si no hi hagués hagut la pandèmia", ha comentat el conseller. En un acte a Barcelona celebrat aquest dimarts, el president d'Aena, Maurici Lucena, va avisar que cal que les autoritats catalanes prenguin una decisió sobre si es tira endavant o no l'ampliació "abans de l'estiu".