Indústria

La Generalitat bat el rècord en captació d'inversió estrangera el 2022 malgrat la guerra

La indústria rep el 85% de les noves inversions

BarcelonaLa Generalitat va captar 620 milions d'euros d'inversió estrangera el 2022, un 1,2% més que l'any anterior. Aquests diners van arribar a través de 94 projectes —12 més que el 2021— i van suposar la creació de 3.464 llocs de treball directes, un 11% més. Són dades d'Acció, l'agència per la competitivitat de l'administració catalana, fetes públiques aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i el discret augment en volum d'inversió captada, la valoració del departament és excel·lent. "En un dels pitjors contextos econòmics de les últimes dècades la Generalitat assoleix el millor resultat de la història en inversió estrangera", ha dit el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent. De fet, tant els 620 milions d'euros com els 94 projectes són les xifres més altes de la sèrie històrica. El conseller ha recordat que el 2022 ha estat l’any de l'esclat de la guerra a Ucraïna i s'ha alentit la presa de decisions respecte a les inversions. Però, al mateix temps, ha dit que hi ha un canvi de paradigma dels centres de producció perquè cada vegada es vol estar més a prop dels mercats.

Cargando
No hay anuncios

El 85% de tota la inversió captada per la Generalitat el 2022 va ser industrial, amb un total de 527 milions d'euros, impulsada pel macrosector que formen tecnologia i TIC, que va representar el 22% del total, la química (14%), l'alimentació (10%), la indústria farmacèutica (7%) i l'automoció-mobilitat (6%). Aquestes dades indiquen una tendència que, segons el conseller delegat d'Acció, Albert Castellanos, s'ha anat consolidant els últims anys. De fet, en l'últim quinquenni, de l'any 2018 al 2022, la Generalitat va captar 1.800 milions d'inversió industrial, cosa que suposa més del doble de la registrada en l'anterior, del 2013 al 2017, quan la inversió en projectes industrials va ser de 860 milions. En els últims cinc anys, el còmput d'inversions estrangeres captades via Generalitat va augmentar un 65% respecte al lustre anterior.

Cargando
No hay anuncios

Diversificació de la inversió

En total, les inversions van arribar procedents de 28 països, cosa que també suposa la xifra més elevada de la sèrie històrica. Al capdavant hi ha Alemanya, que va concentrar el 17%, seguida dels Estats Units, amb l'11%, França i Alemanya, cada un amb el 10%, i el Regne Unit i Suïssa, amb un 7% cadascun. "L'Àsia va guanyant pes: és un origen d’inversió minoritari, però està cridat a tenir-hi més protagonisme", ha explicat Castellanos.

Cargando
No hay anuncios

Un altre canvi de tendència de les inversions industrials en els últims anys és que ja no estan tan concentrades a l'àrea de Barcelona. De fet, dels 620 milions d'euros captats, 284 són al Tarragonès i les Terres de l'Ebre també guanyen pes. Les inversions es van repartir entre quinze comarques. Això suposa dues més que les tretze de l'any 2021. El mateix Castellanos ja va dir fa un any que la inversió estava massa concentrada a Barcelona. Els motius que empenyen les empreses a invertir a Catalunya no han canviat respecte a anys anteriors: l'existència de talent local qualificat, una bona qualitat de vida i la situació geoestratègica del territori.

Projectes d'inversió

Entre els 94 projectes d'inversió materialitzats l'any passat hi ha les farmacèutiques AstraZeneca i Alexion, amb un nou centre de desenvolupament a la capital catalana centrat a accelerar el desenvolupament de fàrmacs de nova generació en l'àmbit de les malalties rares. També hi ha la inversió de Microsoft en un centre enfocat a l'aplicació de la intel·ligència artificial per millorar l'experiència dels usuaris a la web.

Cargando
No hay anuncios

Al Tarragonès es comptabilitzen també els anuncis de l'empresa de solucions d'alimentació d'alt rendiment Monolithic Power Systems (MPS) d'invertir 12 milions d'euros en una nova planta a l'Hospitalet de Llobregat i de l'empresa d'amanides Florette, que va anunciar inversions per 13 milions d'euros en un centre al Baix Ebre. Inversions com les de l’empresa sud-coreana ILJIN Materials, fabricant de components de bateries, i de Kronospan no estan computades perquè encara no s'han començat a materialitzar. Dels 94 projectes d'inversió, un 44% eren d'empreses greenfield, és a dir, que no tenien presència a Catalunya.

La materialització de tots aquests projectes fa que les perspectives siguin bones, en paraules de Castellanos. Acció treballa actualment amb una cartera de 600 projectes d'inversió que es poden materialitzar en els "pròxims mesos o anys". Les dades, de la unitat Catalonia Trade & Investment d'Acció, també recullen que més del 50% de les empreses que han invertit el 2022 amb el suport de l'agència preveuen tornar a invertir a Catalunya.