Fiscalitat

La Generalitat amplia la llista de morosos de l'ATC: nou particulars i vuit empreses

Els principals morosos de la Hisenda catalana són dues germanes vinculades a l'immobiliari de Terrassa

La seu central de l'Agència Tributària de Catalunya
2 min

BarcelonaPer segona vegada, la Generalitat ha publicat aquest dimecres la llista dels principals morosos de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC). En aquest rànquing apareixen les persones que van tancar el 2020 amb deutes i sancions tributàries pendents de pagament superiors al milió d'euros. A diferència de l'any anterior, quan es va publicar per primer cop, a la classificació hi apareixen més persones físiques que empreses. Concretament, la Generalitat ha detectat nou morosos que són particulars i vuit que corresponen a societats mercantils. En l'últim recompte s'havien identificat nou infractors, dels quals sis eren empreses i tres persones físiques.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest increment del nombre de deutors també s'ha traduït en un augment important del passiu: de 14,8 milions d'euros a 36,7 milions. És a dir, s'ha més que duplicat. Tot i així, la Generalitat matisa que aquesta diferència respon al fet que s’hi han incorporat deutes que, en el moment de la publicació de la primera llista, estaven pendents de processos judicials i s’han anat resolent.

Els màxims deutors de l'ATC estan encapçalats per dues germanes de la mateixa família, els Ballbé Anglada, que l'any passat encara no apareixien a la llista. María del Mar i María Carmen Ballbé Anglada deuen més de 3,5 milions d'euros cadascuna i superen amb aquesta quantitat el principal morós del 2020, l'empresa de bingos Moramar S.A. Aquesta companyia està en ple concurs de creditors i tenia un deute de 3,2 milions l'any passat, un passiu que ha incrementat en prop de 100.000 euros. Per sobre dels tres milions d'euros de deute també hi ha una altra persona física, Ana María Borrell Marín, que tampoc apareixia en l'últim llistat i acumula un passiu de gairebé 3,1 milions d'euros. Aquesta particular consta al Registre Mercantil com a administradora de diverses empreses de fusta i mobles a l'Ametlla del Vallès.

Tres companyies de gestió d'aigües

L'any passat al rànquing dels morosos de l'ATC ja hi apareixia una companyia de gestió d'aigües (Comunitat d'Aigües SA), l'empresa que gestionava l'abastiment d'aigua potable a la població de Santa Maria de Palautordera, al Vallès Oriental, fins que el servei es va municipalitzar. El grup no ha eixugat encara el seu deute, que ha augmentat lleugerament i se situa en 1.059.689 euros. Entre els morosos del 2020, però, s'hi han afegit dues noves companyies de servei d'aigües ubicades fora de Catalunya. Per una banda, Rec Madral Companyia d'Aigües S.A., amb seu a Jerez de la Frontera (Cadis) i un deute de 2,7 milions d'euros. També apareix al rànquing Riera de Cabanyes Companyia d'Aigües, que està registrada a Lugo però deu més de 2,9 milions d'euros a la Generalitat.

Entre les empreses moroses, es mantenen al rànquing Hato Verde Golf S.A., una companyia propietària d'un camp de golf al nord de Sevilla i que deu 1.076.158 euros la Hisenda catalana. També repeteix Nozar S.A., la immobiliària dels germans Nozaleda que controlava l'estació d'esquí de Boí Taüll, rescatada per la Generalitat, i que acumula un passiu d'1,3 milions d'euros, una mica superior a l'any anterior.

stats