Economia14/02/2017

Catalunya aprima el dèficit fins al 0,9% del PIB

L’Airef, però, creu que no complirà l’objectiu del 0,6% el 2017 i avisa que estarà 30 anys reduint deute

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridSi es compleixen les seves previsions, la Generalitat haurà aconseguit una proesa aquest 2016. Segons les últimes previsions que va publicar ahir el Govern, Catalunya va tancar l’any amb un dèficit del 0,9% del seu PIB, una rebaixa històrica de prop de 4.000 milions d’euros en la desviació pressupostària que la situaria només dues dècimes per sobre del límit i no tan allunyada dels objectius per a l’exercici vigent. En termes absoluts, aquest 0,9% del PIB suposa un dèficit públic de 1.906 milions d’euros, una xifra que haurà de confirmar la Intervenció General de l’Estat (IGAE) al març.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ahir al matí l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) donava a conèixer el seu informe sobre les línies pressupostàries de les diferents comunitats autònomes i continuava pintant un panorama més aviat fosc per a la Generalitat tant el 2016 com el 2017. En el seu informe, l’Airef deixa clar que Catalunya no complirà amb l’objectiu de dèficit del 0,6%. L’Airef la situa dins el paquet de les “d’improbable compliment”, juntament amb Castella-la Manxa, Navarra i el País Valencià. En el conjunt de les comunitats de “molt improbable compliment” hi ha Aragó, Cantàbria, Extremadura i Múrcia. En el cas català, s’assenyalen diversos obstacles amb què topa la seva economia. D’una banda, un nivell d’endeutament més elevat (superior al 35% del seu PIB), que no aconseguirà reduir al 13% fins al 2045. Però l’Airef apunta també que una despesa més elevada en educació i sanitat i la “dependència dels mecanismes de finançament de l’Estat” pinten un escenari de riscos elevats per a Catalunya, que s’ha d’esforçar més que la mitjana per reduir dèficit perquè fins ara havia gastat més.

Cargando
No hay anuncios

Hores després, gairebé a mode de resposta, la Generalitat posava sobre la taula unes xifres que, com a mínim, posen en dubte les previsions de l’autoritat fiscal. Justament l’elevada dependència dels mecanismes de finançament de l’Estat és el que la Generalitat comptabilitza que s’ha girat a favor seu per aconseguir rebaixar el dèficit públic del 2,7% del PIB al 0,9% en un sol any. Des del 2010, la rebaixa és del 80%.

El Govern atribueix aquesta millora “majoritàriament” a un increment de 2.156 milions dels ingressos no financers per “l’augment dels recursos del model de finançament respecte al 2015 i més concretament, als ingressos corresponents a la liquidació de l’any 2014”. També assenyala que la millora de la recaptació també hi ha influït positivament, amb un increment del 12,1% dels ingressos pel de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (178 milions més) i l’increment del 7,3% en la recaptació de l’impost sobre el patrimoni (34 milions més).

Cargando
No hay anuncios

Justament ahir l’Airef assenyalava que si Hisenda no actualitza els recursos financers (que han insuflat aquests ingressos endarrerits als comptes de la Generalitat), el conjunt de les comunitats tampoc complirà els objectius perquè és el que tenen en compte als pressupostos. En tot cas, si es compleixen les previsions de la Generalitat, Catalunya estarà molt a prop de l’objectiu fixat per a aquest 2017, del 0,6%. De fet, tot i que el Govern reclama que hauria de poder desviar-se un 1,18%, ha elaborat els pressupostos de l’any que ve amb un dèficit del 0,5%.