Una generació en perill: dos terços dels joves estan "infrautilitzats" al mercat de treball

Hi ha 73 milions de joves a l'atur a tot el món i un de cada sis ni estudia ni treballa. Una altra amenaça és la sobrequalificació: un terç dels que treballen tenen una feina per sota de la que estan capacitats per fer

E.f.
08/05/2013
2 min

BarcelonaDos terços dels joves del països desenvolupats estan "infrautilitzats" al mercat laboral, és a dir, que o bé estan a l'atur o treballen en feines amb una qualificació per sota del que estan preparats per fer. També n'hi ha que estan empleats a l'economia submergida i, en el cas de l'OCDE, un de cada sis ni estudia ni treballa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi publicat aquest dimarts per l'Organització Internacional del Treball (OIT), que recull una dada preocupant: l'atur juvenil a tot el món supera els 73 milions de persones i ha crescut en 3,5 milions en els darrers cinc anys de crisi.

La taxa mundial d'atur juvenil avançarà del 12,4% del 2012 al 12,6% aquest any (continua sent el doble que la taxa general) i seguirà creixent almenys els propers cinc anys, d'acord amb l'informe 'Les tendències mundials de l'ocupació juvenil'.

L'organisme alerta del risc d'una "generació perduda", ja que els més joves mantenen el triple de probabilitats d'estar a l'atur que un treballador més gran.

Les tendències són negatives pel que fa a l'ocupació tant en les economies avançades com en els països en vies de desenvolupament. Així, en el primer dels casos, la taxa d'atur s'ha estancat en màxims del 18% en els últims dos anys i no baixarà del 17% fins el 2015 com a mínim. Les diferències per països persisteixen i Espanya s'endú la pitjor dada: amb una taxa dramàtica per sobre del 50%.

En el cas dels països en desenvolupament les taxes van des del 28% i el 23% a Orient Mitjà i el nord d'Àfrica, fins al 9% a l'Àsia Oriental. En aquests casos, alerta la OIT, la manca de feina s'uneix a les males condicions que afronten molts dels que sí que treballen.

Ben formats, mal pagats

Per primer cop, l'informe de la OIT afronta un altre aspecte clau al mercat laboral dels joves: la correspondència entre la formació i la feina que desenvolupen. Al món desenvolupat, un 20% dels joves està infraqualificat, és a dir, poc preparat per la seva labor i això és un risc de cara a una futura pèrdua de feina.

A l'altre extrem, però, això conviu amb un terç dels joves que es troben massa preparats per les tasques en què treballen. El desajust, assegura la OIT, ha crescut en els darrers dos anys.

L'organisme diu que, més enllà de la crisi, el ritme lent de la recuperació fa que els treballadors més joves estiguin acceptant treballs precaris i per sota del que els pertocaria per qualificació.

stats