Immobiliari

El gegant immobiliari xinès Evergrande prepara la seva reestructuració amb suport estatal

La companyia suspèn la cotització a la borsa per la impossibilitat de presentar els comptes a temps

Un dels centres de treball del grup Evergrande.

PequínLa suspensió de la cotització del grup Evergrande a la Borsa de Hong Kong afegeix incertesa al futur de la immobiliària més endeutada del món. Els plans de la necessària reestructuració no s'han presentat oficialment, però necessitaran la participació d'empreses d'inversió municipals i de governs locals del gegant asiàtic.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La companyia ha justificat en un comunicat la suspensió de la cotització de l'empresa matriu i dues filials per la incapacitat de presentar els comptes de resultats anuals abans del 31 de març, un requisit indispensable per seguir a la borsa. Per explicar el retard, el promotor immobiliari al·lega els dràstics canvis operatius que ha viscut en l'últim semestre del 2021, així com la dificultat de l'auditoria que se li ha fet. La suspensió de la negociació de les accions es mantindrà fins que presenti l'informe de resultats.

Dimarts la companyia també anunciava que alguns bancs creditors havien reclamat prop de dos mil milions de dòlars en dipòsits que la filial Evergrande Property Services tenia com a garantia de tercers. Els problemes s'acumulen per al grup immobiliari, que aquest dimecres té el venciment d'un nou pagament d'interessos, i ja en va incomplir un al desembre.

300.000 milions de dòlars de passiu

Evergrande, abans un puntal del desenvolupament immobiliari a la Xina, acumula un passiu d'uns 300.000 milions de dòlars: si fes fallida arrossegaria moltes empreses subsidiàries i sobretot impactaria en el gran nombre de clients que han comprat sobre plànol.

L'empresa es troba enmig d'un complex procés de reestructuració del seu deute corporatiu, que sembla pilotat pel govern xinès, encara que de manera opaca. Al desembre es va crear un comitè de gestió format per empreses estatals i amb la participació del govern local de Canton, la ciutat on el grup té la seu.

Segons informa Reuters, Evergrande Group hauria aconseguit un acord per lliurar al govern de Canton els terrenys reservats com a garantia d'un préstec fiduciari per valor de 511 milions de dòlars que no pot pagar. L'administració es faria càrrec d'abonar l'import principal als inversors en un termini de dos anys i podria vendre els terrenys. Si s'aprova, l'acord es podria reproduir en altres parts per reflotar el sector immobiliari xinès amb la col·laboració d'empreses d'inversió municipals.

Els problemes d’Evergrande mostren la fi de l'auge descontrolat del sector immobiliari de la Xina. Des del 2020, el govern intenta sanejar el sector, fortament endeutat, retallant l'accés al crèdit per evitar l'alt palanquejament financer i frenar els preus de l'habitatge.

El fundador d’Evergrande, Hui Ca Yan, va fer la seva fortuna gràcies als contactes amb el poder. Enguany se li ha demanat que no assistís a la sessió anual de la a Conferència Consultiva Política del Poble Xinès, de la qual és membre. És tot un senyal que ha caigut en desgràcia i una notícia que inquieta els inversors.

stats