Economia18/10/2017

Foment ensenya les dents

Gay de Montellà afirma que l’independentisme vol que hi hagi “ruïna” i “gana” a Catalunya

Paula Solanas
i Paula Solanas

BarcelonaL’aturada general del 3 d’octubre en contra de la repressió policial durant el referèndum es va saldar amb un acord insòlit: empreses i treballadors pactaven parar l’activitat en protesta per l’actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil contra els votants. Tot i així, sindicats i patronals catalanes se sumaven a la iniciativa amb un actor discordant. La vigília de l’aturada Foment del Treball enviava un contundent comunicat rebutjant la convocatòria i assegurant que les aturades eren il·legals. És més, amenaçava els treballadors amb acomiadaments i sancions si les secundaven.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La patronal de la gran empresa catalana ha decidit fer servir el seu altaveu, després de mesos guardant silenci sobre l’escalada de tensió entre Catalunya i Espanya. I ho fa amb un to cada vegada més agressiu pel que fa a les conseqüències que es podrien derivar d’una declaració unilateral d’independència.

Cargando
No hay anuncios

El seu president, Joaquim Gay de Montellà, va afirmar ahir que l’independentisme busca que hi hagi “ruïna” i “gana” a Catalunya perquè aquest és el caldo de cultiu del seu triomf polític. “Els moviments radicals a Europa s’han fonamentat en la pobresa de la gent i en l’engany dels ciutadans”, deia ahir aquest empresari en una entrevista al programa Espejo público d’Antena 3, en referència a l’independentisme. Així doncs, assegurava que els col·lectius a favor de la República Catalana han sigut “molt hàbils” en generar una dinàmica de comunicació que provoqués l’auge sobiranista.

Impacte econòmic del Procés

Des de la seva posició contrària a una DUI, Foment ja va insistir la setmana passada en les “conseqüències irreparables” d’aquesta decisió per a l’economia catalana i ahir ho tornava a fer, amb més contundència. Segons Gay de Montellà, cinc anys seria el període de temps que es necessitaria per recuperar la normalitat econòmica i “superar aquesta caiguda intensa”, després del trasllat de la seu social dels grans grups financers fora de Catalunya. “Però tornarem”, assegura.

Cargando
No hay anuncios

De fet, el president de la patronal assegurava que en els últims dos anys de procés sobiranista “s’ha passat per sobre de dues generacions de treball intens” a Catalunya. En aquest sentit, alertava que alguns indicadors com ara l’afiliació a la Seguretat Social de l’octubre ja apuntaran la frenada de l’economia catalana després de l’1-O.

En l’opinió de Gay de Montellà, aquestes companyies que han marxat (i les que ho faran) no volen continuar en situacions que els generen inestabilitat i inseguretat jurídica ni quedar desprotegides del Banc Central Europeu. “Ja fa temps que veiem plans B, fugues d’empreses i particulars que reaccionen davant de situacions que no entenen”, deia. A més, l’empresari generava l’alerta per a un altre pilar de l’economia catalana: les pimes. “Això arribarà a arrossegar la petita empresa de la societat catalana, que tindrà menys consum i disponibilitat”, avisava Gay de Montellà.

Cargando
No hay anuncios

Segons el president de Foment, el consum serà el següent indicador que començarà a caure a causa de la incertesa política. “Jugar amb l’economia no és cremar un bosc com fan alguns”, va sentenciar el president de Foment. Gay de Montellà feia referència als incendis de Galícia d’aquesta setmana en referència a l’impacte de la situació política a Catalunya en les inversions i el desenvolupament de projectes.

No obstant, sí que va rebaixar l’alarmisme pel que fa a la retirada de dipòsits de comptes bancaris per traslladar-los a entitats fora de Catalunya. “És un error, en poc temps tot tornarà a la normalitat”, va afirmar l’empresari, que assegurava que ell mateix conserva el seu patrimoni financer a Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Neutralitat en les detencions

Gay de Montellà va tornar a insistir en la recepta del diàleg per trobar solucions a l’encaix entre Catalunya i Espanya, però matisant que “no preveu” una República Catalana. “Tot el que trenqui amb aquest entorn no ens és favorable i com més aviat ho abandonem millor”, va dir el president de Foment. A més, recordava que la patronal catalana ja va demanar un pacte fiscal l’any 2011 que inclogués aspectes sobre la identitat catalana.

Cargando
No hay anuncios

Respecte a la detenció dels presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, l’empresari es va mostrar neutral i es va limitar a dir que l’entitat no ha de prendre partit en els procediments legals. “Desitgem que tot torni a la normalitat; ens trobem en una situació tan irregular com ho seria l’aplicació del 155”, va assegurar Gay de Montellà.

En les seves últimes declaracions, la posició de Foment del Treball es desmarca cada cop més d’altres agents socials que formen part de la Taula per la Democràcia com ara els sindicats majoritaris i les patronals de la petita empresa Cecot i Pimec. La portaveu de Comisions Obreres de Catalunya, Montse Ros, va lamentar ahir que les paraules de Gay de Montellà serveixen per “generar confusió i incertesa”. Així doncs, criticava que la patronal hagi pres una posició política i no econòmica i li exigia responsabilitat social. “Estem preocupats pel que passa, però emplacem una mirada prudent per no agreujar la situació”, reclamava la sindicalista.