Gas Natural s'assegura el gas algerià amb l'entrada a Medgaz
BARCELONAGas Natural Fenosa va tancar ahir la seva entrada a una de les infraestructures energètiques més estratègiques de la península Ibèrica. El grup gasista controlat per La Caixa (en un 35%) i Repsol (30%) ha acordat la compra a l'empresa estatal algeriana Sonatrach del 10% del capital del gasoducte Medgaz, que connecta Beni Saf, a la costa algeriana, amb Almeria.
L'operació, que suposarà el desemborsament de 61,9 milions d'euros per part de Gas Natural, s'emmarca en els acords assolits amb Sonatrach el juny de l'any passat i posa punt final a un serial entre les dues companyies que va tenir el seu punt més àlgid a l'estiu del 2010, quan un tribunal arbitral suís va condemnar el grup català a pagar 1.500 milions d'euros a Sonatrach -principal proveïdor de Gas Natural Fenosa- per disputes pel preu del subministrament del gas entre el 2007 i el 2009.
Les dues empreses van arribar a un acord, que es va saldar amb un pagament de 1.320 milions d'euros pel contracte de gas entre el 2007 i el 2011 i l'establiment del preu per als pròxims anys. A més, Sonatrach va entrar al capital de Gas Natural amb un 3,85% de les accions després de desemborsar 514 milions. Només quedava un pas: l'entrada de Gas Natural a Medgaz. I ara s'ha consumat.
Seguretat
La compra d'aquesta participació a Medgaz està associada a la transferència a Gas Natural del 10% de la capacitat de transport del gasoducte. Aquesta capacitat s'utilitzarà per a un nou contracte de subministrament de 0,8 bcm (milers de milions de metres cúbics) de gas. El nou contracte té una duració de 18 anys i els lliuraments s'iniciaran al febrer.
Gas Natural ja disposava de contractes amb Sonatrach a llarg termini per un total de 9 bcm de gas, transportats a Espanya a través del Marroc i de l'estret de Gibraltar pel gasoducte Magrib-Europa, del qual el grup català ja és accionista majoritari. D'aquesta manera, el nou contracte ajuda la companyia catalana a consolidar la seva seguretat de subministrament, entrant a formar part de la segona infraestructura gasista que connecta el nord d'Àfrica i la Península. Per tal de rebaixar la tensió amb Sonatrach, Gas Natural va incorporar al seu consell d'administració el 2010 l'expresident del govern espanyol Felipe González, reconegut per les seves bones relacions amb el Magrib.
La resta d'accionistes de Medgaz són el grup belga Fluxys (que va comprar el mes passat el 32% que sumaven Iberdrola i Endesa per 233 milions d'euros), Sonatrach (26%), Cepsa (20%) i la francesa GDF Suez (12%).
El gasoducte té 210 quilòmetres de longitud que transcorren durant gairebé tot el recorregut sobre el llit marí, fins a dos quilòmetres de profunditat (és el gasoducte més profund del Mediterrani). Va suposar una inversió de 900 milions d'euros.
Algèria és, amb molta diferència, el principal subministrador de gas natural del mercat espanyol, tal com ho constaten les dades del ministeri d'Indústria. L'any 2011 el 37% del gas que va rebre Espanya procedia d'Algèria, molt per davant de Nigèria (19%), Qatar (13%) i Trinitat i Tobago (7%).
Del total de les importacions, un 67% va arribar en forma de gas natural liquat (és a dir, a través de vaixells) a les plantes de regasificació. El 33% correspon als gasoductes.
La Unió Europea veu amb bons ulls la diversificació del subministrament a Espanya, perquè suposa una oportunitat d'or per reduir la dependència europea del gas rus.
El gasoducte de Figueres
No obstant, per diversificar el subministrament s'ha de superar el coll d'ampolla de la frontera francesa, ja que Espanya només disposa de dos interconnexions gasistes amb França (a través de Larrau, a Navarra, i Irun, al País Basc), i Catalunya, cap.
El gasoducte Figueres - frontera francesa, conegut com a MidCat, està aprovat des de fa anys i està previst per a l'any 2018. Ha de permetre duplicar la capacitat d'interconnexió.