Gas Natural obtindrà a fora la meitat del benefici
La borsa espanyola rep amb tebior l’opa sobre CGE, mentre que la xilena dispara el seu valor
BarcelonaGas Natural va intentar la dècada passada convertir-se en el que aleshores se’n deia un “campió nacional”. Ho va intentar amb Iberdrola i després amb Endesa, sense aconseguir-ho. Finalment l’oferta per Unión Fenosa li va permetre convertir-se en una autèntica utility espanyola, que opera al mercat del gas i l’electricitat. També tenia interessos fora de l’Estat, sobretot a l’Amèrica Llatina, Itàlia i també Kènia. Però ara, amb l’oferta d’adquisició de la xilena CGE, reforçarà la seva posició de companyia de serveis multinacional i obtindrà més de la meitat del seu benefici operatiu fora de la les fronteres espanyoles, segons va explicar ahir la gasista amb seu a Barcelona als analistes.
La borsa espanyola va rebre l’operació amb tebior. Mentre l’Íbex-35 va pujar ahir un 0,36%, els títols de Gas Natural -que van començar la jornada amb caiguda- van recuperar-se per acabar amb un guany del 0,11%, un terç menys que el selectiu espanyol. La que es va disparar en el seu mercat va ser la xilena CGE. Els rumors de compra de la companyia han disparat la seva cotització al mercat de Santiago de Xile. L’1 d’octubre l’acció estava a 2.860 pesos xilens. Des d’aleshores no ha deixat de pujar i ahir, coneguda l’oferta de Gas Natural -que està disposada a pagar 2.600 milions d’euros per la companyia-, es va disparar gairebé el 30% i la cotització es va situar en els 4.600 pesos xilens (6,15 euros), molt a prop del 4.700 pesos que ofereix Gas Natural.
Pla estratègic
L’operació d’expansió de Gas Natural a Xile coincideix en el temps amb la retirada d’aquell mercat d’Endesa, que ha decidit traspassar a Enel la seva participació a Enersis. Així, Gas Natural, que no va aconseguir el control de l’elèctrica fa nou anys, ara s’expandeix al mercat al qual ha renunciat la companyia que presideix Borja Prado.
El pla estratègic de Gas Natural ja preveia el creixement a l’Amèrica Llatina. Ahir el conseller delegat de la gasista, Rafael Villaseca, va destacar en la presentació a analistes que l’operació permetrà a Gas Natural complir els seus objectius marcats al pla estratègic per al 2015, fins i tot en l’endeutament, que serà tres cops el benefici operatiu. Així, la companyia podrà adquirir la xilena amb fons propis -l’operació puja a 2.573 milions d’euros- gràcies a la gran liquiditat i línies de crèdit de què disposa. Segons el director econòmico-financer de Gas Natural, Carlos J. Álvarez, l’operació referma l’objectiu de la companyia d’obtenir un benefici d’uns 1.500 milions d’euros l’any 2015 i seguir destinant a dividends el 62% dels guanys. Álvarez també va explicar que no hi ha intenció de refinançar el deute de la xilena ni de vendre’s actius de la companyia. Per la seva banda, Rafael Villaseca va destacar que el mercat xilè presenta moltes oportunitats de creixement i té un marc regulatori estable.
Gas Natural, primera empresa catalana per facturació, preveu que el 2015, un cop integrada CGE, el pes del seu negoci a l’Estat passi del 56% al 49%. El benefici brut d’explotació superarà els 5.000 milions i el benefici net, els 1.500 milions. CGE contribuirà amb 600 milions al benefici brut i amb 100 al resultat net. Gas Natural s’ha assegurat l’èxit de l’operació perquè els propietaris del 54,19% de CGE -la família Marín, el grup Almeria i la família Pérez Cruz- han acceptat l’oferta. Ara cal saber què faran els petits accionistes. Gas Natural superarà Endesa com a utility, perquè amb la pèrdua del mercat de l’Amèrica Llatina el resultat brut operatiu d’Endesa passarà de 6.720 milions el 2013 a 2.900 milions el 2015, per sota del de Gas Natural, i el seu resultat net quedarà en 1.000 milions, també per sota dels 1.500 de Gas Natural.
Lectura política
El ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, va felicitar ahir a Barcelona, a la seu de La Caixa -primer accionista de la gasista-, Gas Natural per l’adquisició de la companyia xilena, una operació que ha dit que mostra la “fortalesa” d’aquesta multinacional energètica “catalana i espanyola” i el seu pes internacional. Soria, que va ser presentat pel conseller delegat de Gas Natural abans de pronunciar la seva conferència, va posar Gas Natural Fenosa com a exemple que dins de l’economia espanyola “hi ha actors de referència internacional”.
Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, va aplaudir l’operació i va lamentar que un moviment similar fa nou anys de Gas Natural sobre Endesa va topar amb el bloqueig del govern espanyol. “Tant de bo hagués reeixit l’operació”, va dir, perquè “ara tindríem l’energia més barata”.