Gas Natural endarrereix el pla estratègic per la volatilitat dels preus energètics

Millora els resultats el 2,7% tot i la caiguda del preu del petroli i les matèries primeres

Seu central de Gas Natural Fenosa, a Barcelona
Xavier Grau
03/02/2016
4 min

BarcelonaGas Natural Fenosa, la primera companyia catalana per valor borsari, ha endarrerit fins al segon trimestre de l'any la presentació del seu nou pla estratègic, per al període 2016-2018, que havia de presentar a començament de l'any 2016. La causa és l'alta volatilitat dels preus energètics i matèries primeres, especialment la caiguda del preu del petroli.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conseller delegat de la companyia, Rafael Villaseca, ha indicat no obstant que el pla està en la darrera fase de desenvolupament i es presentarà a finals del mes de maig. Aquest temps extra permetrà tenir "una visibilitat més gran del rumb de les variables" i es podran concretar "unes xifres objectives" per l'any 2018.

Villaseca, que ha presentat aquest dimecres els resultat de la companyia del 2015, ha indicat que s'han complert els objectius de l'anterior pla estratègic (2013-2015). El conseller delegat també ha destacat que una possible fusió amb la petroliera Repsol -que és accionista de la gasista amb un 30"- "no entra en el radar" i ha dit que la participació que té Repsol a Gas Natural és "un tema que competeix totalment a Repsol, i sobre el qual tinc molt poc a dir".

El conseller delegat de Gas Natural ha indicat que el gruix de la reforma energètica a Espanya per acabar en el dèficit de tarifa està pràcticament fet, tot i que queden alguns serrells, però ha indicat que si es vol apostar per les energies renovables faran falta subvencions, malgrat es puguin fer inversions sense ajudes, com el parc eòlic que la companyia va inaugurar l'any passat a Galícia. Villaseca ha indicat que Gas Natural continuarà apostant per les renovables "en la mesura que continuen tenint suport".

El conseller delegat de l'energètica ha assegurat que el 2016 serà un repte per l'actual preu de les matèries primeres i per la caiguda de la demanda a Espanya, que ha començat l'any amb un descens del 5% en l'electricitat.

Gas Natural Fenosa va obtenir un benefici net de 1.502 milions d'euros el 2015, un 2,7% més respecte de l'any anterior, segons ha comunicat aquest dimecres l'energètica catalana a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La companyia ha destacat que amb aquests resultats compleix els objectius marcats al pla estratègic 2013-2015.

Bona part de la millora dels resultats es deu a l'aportació del negoci a Xile, on Gas Natural va comprar l'any 2014 Companyia General de Electricidad (CGE). Aquesta companyia va aportar 499 milions al benefici operatiu brut (ebitda) del 2015 amb què es van compensar amb escreix els 59 milions d'euros que li van costar a Gas Natural els canvis a l'activitat regulada de gas a Espanya per la reforma energètica del govern i l'impacte per la venda de la filial de telecomunicacions, que el 2014 havia aportat 32 milions a l'ebitda.

De fet, gràcies als bons resultats de la filial xilena, el 48% de l'ebitda de Gas Natural el 2015 es va generar amb els negocis a l'estranger, quan el 2014 havia estat el 44,7%

El resultat brut d'explotació (ebitda) va pujar el 10,8%, malgrat que el percentatge es redueix al 8,6% (5.264 milions) amb la reformulació dels comptes després de l'acord per la divisió de la xilena Gasco. Gas Natural ha reformulat els comptes del 2014 i del 2015 després que al mes de desembre va dividir la gasista xilena Gasco en dues societats, una de gas liquat del petroli (GLP), que no gestiona Gas Natural, i l'altra part, que sí que gestiona, dedicada als negocis del gas natural.

El deute financer a tancament del 2015 es va situar en tres cops l'ebitda, dins del previst. Segons Gas Natural, la ràtio de deute financer a tancament de l'exercici era del 45,8%, i el deute net pujava a 15.648 milions d'euros. Gairebé tot aquest deute (el 96,3%) té venciment a llarg termini, amb una vida mitjana lleugerament superior als cinc anys. A més, la companyia tenia al tancament de l'any una liquiditat de 10.601 milions d'euros, que equivalen a totes les obligacions financeres dels propers dos anys.

La companyia ha destacat aquest dimecres que els resultats han millorat tot i "l'entorn econòmic i energètic complex" que ve marcat per baixos preus de les matèries primeres, especialment el barril de petroli Brent, i la devaluació de les divises enfront el dòlar. La millora, segons Gas Natural, s'ha produït per "la solidesa dels negocis regulats i l'expansió de les operacions a Amèrica Llatina, amb el suport d'un entorn d'estabilitat en la regulació".

Inversions

La companyia ha informat que el 2015 va invertir 2.082 milions d'euros. El principal focus d'inversió va ser la distribució de gas, que va pujar a 735 milions d'euros, el 3,8% més, i que suposa el 41,6% del total invertit. A Espanya les inversions en distribució de gas van augmentar el 29,9%. Les inversions destinades a la distribució d'electricitat van créixer el 12,9% i suposen el 22,8% del total. La nova filial xilena, CGE, es va endur el 15% de les inversions.

Els diners invertits a Espanya van disminuir en total un 2,7% respecte a l'any 2014, tot i que durant aquell exercici es van dedicar molts recursos a pagar un nou vaixell metaner. Sense tenir en compte aquesta inversió en el vaixell, les inversions haurien augmentat a l'Estat el 2015 un 18,4%. A l'estranger, les inversions de Gas Natural el 2015 van augmentar un 5,5%, bàsicament pels recursos dedicats a CGE.

La companyia també dóna per complert el pla estratègic en la part referent a eficiències, ja que s'havia marcat un estalvi de 300 milions i s'ha arribat en el període (2013-2015) a 306 milions, gràcies a la reducció dels costos discrecionals i de serveis, la racionalització de les despeses comercials i operatives, i l'optimització dels costos en les àrees corporatives.

La companyia ha informat que repartirà 933 milions com a dividends (0,93 euros per acció), el 2,7% més que en l'exercici anterior, fet que suposa donar als accionistes ('pay out') –els principals són La Caixa i Repsol– el 62,1% del benefici.

stats