ENERGIA

Gas Natural buscarà créixer ara amb el gas liquat dels Estats Units, més barat

Ja té dos contractes de subministrament i encarrega dos nous vaixells metaners per al transport

PLA ESTRATÈGIC
 La cúpula de Gas Natural -amb el president, Salvador Gabarró, i el conseller delegat, Rafael Villaseca- prepara un nou pla estratègic.
Xavier Grau
16/05/2015
3 min

BarcelonaGas Natural Fenosa, la primera companyia catalana per capitalització i ingressos, prepara un nou pla estratègic que espera tenir enllestit a finals d’any. L’actual pla, que s’acaba aquest any, es complirà amb escreix si no passa res en els mesos que queden, després de la compra de la xilena Compañía General de Electricidad (CGE). Però, mentre es redacta el pla estratègic, la companyia ja té identificades les principals potes del creixement.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una d’aquestes potes està en el que se’n diu negoci del midstream, és a dir, el negoci del gas natural liquat (GNL). Un negoci per al qual calen dos elements: aconseguir contractes de subministrament a bon preu i tenir vaixells metaners per portar el gas on hi hagi els clients. La companyia que presideix Salvador Gabarró ja ha començat a fer els deures en aquest sentit. El gas s’ha abaratit molt als Estats Units gràcies a l’extracció per tècniques no convencionals, entre les quals hi ha el fracking o fractura hidràulica, i els EUA han passat així de ser un país importador a tenir sobreproducció.

Gas Natural ho ha vist i, abans que sigui possible l’exportació des dels EUA -cal reconvertir les plantes de regasificació per on abans entrava el gas en plantes de liqüefacció per donar-li sortida-, ja ha firmat dos contractes per proveir-se. El primer, firmat amb Cheniere, preveu el subministrament de 4,5 bcm a l’any (un bcm són mil milions de metres cúbics) durant 20 anys, a servir a partir de l’any 2017, tot i que el termini podria avançar-se a finals de l’any que ve si les instal·lacions ja estan preparades.

I el segon contracte, també amb Cheniere, preveu el subministrament de dos bcm anuals a partir del 2019 i durant vint anys.

Diversificació

Tot i aquesta aposta pel gas barat dels Estats Units, la companyia ha buscat també altres fonts d’aprovisionament per als pròxims anys. El gas es compra en general amb contractes bilaterals a llarg termini i, per tant, cal diversificar el subministrament. Per això Gas Natural espera disposar de gas natural liquat del jaciment de Iamal, a Rússia, a partir de l’any 2019 o el 2020, amb un contracte per a 23 anys i 3,4 bcm a l’any. També s’aprovisionarà a Itàlia i, des del 2019, durant 25 anys obtindrà un bcm anual de gas procedent de Shah Deniz, a l’Azerbaidjan.

Tot aquest gas s’ha de poder vendre després, i Gas Natural ja s’ha assegurat un contracte a llarg termini per lliurar a Xile 0,6 bcm a l’any a partir de l’any 2016.

El conseller delegat de la companyia, Rafael Villaseca, destaca la necessitat de tenir aquests contractes de subministrament a bons preus aprofitant que actualment “hi ha una pressió a la baixa dels preus i dels marges del gas”.

Però per al negoci del GNL calen també vaixells per portar el producte d’un lloc a l’altre. La companyia disposa d’una capacitat de transport en metaners de dos milions de metres cúbics. “Tenim vuit vaixells i en construïm quatre més”, assegura el president de la companyia, Salvador Gabarró, per demostrar l’aposta per aquest negoci de compravenda de gas en midstream.

L’aposta podria millorar si finalment es donés un impuls al MidCat, la interconnexió per gasoducte entre Catalunya i França, que doblaria la capacitat actual d’intercanvi. “Amb el que està passant a Rússia, aquí tenim una opció per potenciar les connexions amb Europa”, assegura el veterà president de l’empresa, en referència al fet que la crisi a Ucraïna posa en perill el subministrament a Europa. Segons Sedigas, patronal del sector, si la interconnexió estigués completada, Espanya podria aportar l’equivalent al 12% del gas que ara arriba de Rússia.

Però el negoci del midstream no serà l’únic pilar de creixement de la companyia. Gas Natural també espera aprofitar els bons vents que bufen per al negoci de la generació elèctrica i la distribució de gas. En aquest camp té posades moltes esperances en els països on opera, però també a l’Estat, on els canvis legislatius tornen a incentivar el negoci de la distribució de gas. “La nova regulació anima a continuar gasificant el país”, assegura Rafael Villaseca.

Pel que fa referència a la generació elèctrica internacional, Gas Natural ha creat una nova companyia, que s’anomena Global Power Generation (GPG), de la qual el fons sobirà de Kuwait (KIA) tindrà un 25% del capital. Aquesta companyia reunirà els actius de generació internacional que té la companyia i buscarà noves oportunitats d’inversió en tot tipus de tecnologia, excepte la nuclear, segons va especificar Salvador Gabarró.

A mitjà termini, la companyia vol créixer fins als cinc gigawatts de potència instal·lada. Algunes proves de l’aposta per la generació internacional són el parc eòlic de Bií Hioxo (Mèxic), de 234 megawatts i operatiu des de l’octubre passat, i la central hidràulica de Torito, de 50 megawatts, a Costa Rica, que va començar a funcionar el mes passat.

stats