Gas Natural canviarà el seu nom al juny
Francisco Reynés guanya poder i millorarà el seu sou com a president de la companyia
BarcelonaL'arribada de Francisco Reynés a la presidència de Gas Natural es comença a visualitzar, fins al punt que la històrica companyia energètica portarà a la pròxima junta d'accionistes, que es celebrarà el 27 de juny per primer cop a Madrid –perquè l'empresa va traslladar la seva seu social a la capital després del referèndum de l'1-O–, un canvi de nom de l'empresa.
Gas Natural no ha revelat quin serà aquest nom. De fet, a la proposta d'ordre del dia per a la junta d'accionistes només es parla del canvi de denominació de la companyia, però en la informació que s'ha facilitat als accionistes no es diu quin serà aquest nom. Fonts properes al consell consultades per l'ARA asseguren, no obstant, que s'estan estudiant diverses possibilitats però que probablement no sigui un canvi purament cosmètic, sinó de més envergadura.
No és el primer canvi de nom de l'empresa d'origen català. Al llarg de la història ha tingut noms com Catalana de Gas i Electricitat, Catalana de Gas o Gas Natural.
En la documentació posada a disposició de la junta, el grup informa que sotmetrà als seus accionistes diversos canvis en els estatuts de la companyia, i entre aquestes modificacions figura l'aprovació d'"una proposta d'acord de modificació de l'article 1 contenint una nova denominació social, sobre la qual s'informarà els accionistes abans de sotmetre-la a aprovació".
No és el primer canvi de denominació dins la companyia en els últims mesos. Gas Natural ja va decidir dotar d'una identitat pròpia el seu negoci de distribució de gas a Espanya, que ara s'anomena Nedgia.
Els canvis proposats als estatuts van més enllà del canvi de nom, ja que la companyia també vol ampliar el seu objecte social, així com fer modificacions en els drets dels accionistes o el pagament de dividends.
I per no trobar-se amb situacions com la viscuda després de l'1-O, la companyia que va canviar la seu social acollint-se al decret 'ad hoc' aprovat pel govern espanyol, vol ara que la junta ratifiqui el canvi de domicili de Barcelona a l'Avenida San Luis de Madrid i que es faculti el consell d'administració per a propers trasllats.
Més poder per a Reynés
La junta també haurà de votar una proposta de simplificació del consell d'administració que, en el fons, també donarà més poder executiu a l'actual president, Francisco Reynés. De fet, l'executiu ja va assumir més poder que el seu predecessor, Isidre Fainé, ja que aquest era president i tenia un conseller delegat, Rafael Villaseca, mentre que Reynés quan va assumir el càrrec de president el passat mes de febrer també es va quedar les funcions de conseller delegat.
Dins de la nova estratègia de simplificació de tot el grup, que serà una de les característiques del nou pla estratègic de la companyia –pendent d'aprovar perquè Reynés el va voler supervisar quan va assumir la presidència–, el grup també ha procedit a suprimir la seva comissió executiva. És a dir, Reynés reforçarà així les seves funcions executives al capdavant de la companyia.
Amb l'argument de simplificar el govern de la companyia, Reynés assumeix més poder i alhora es redueix el consell d'administració. Després de la sortida de Fainé, el consell va quedar amb 16 membres, però si ho aprova la junta general passarà a tenir-ne només 12.
D'aquesta manera, l'òrgan rector de Gas Natural Fenosa passarà, un cop sigui aprovat per la seva junta general d'accionistes, a estar compost per un president executiu, Francisco Reynés, sis consellers dominicals (representants dels accionistes més importants) i cinc consellers independents.
En concret, a la junta se sotmetrà el nomenament o la reelecció com a conseller executiu del mateix Reynés, així com dels consellers independents Ramon Adell, Francisco Belil, Pedro Sainz de Baranda i Claudio Santiago. El cinquè membre com a conseller independent del consell serà Helena Herrero Starkie.
Per la seva banda, la junta votarà també els nomenaments com a consellers dominicals de Javier de Jaime i José Antonio Torre de Silva, en representació de CVC, que divendres passat es va convertir en nou accionista de Gas Natural Fenosa, a través de la societat Rioja Bidco Shareholdings, després de tancar l'adquisició de la participació del 20% que posseïa Repsol a la gasista.
Més sou per al president
Segons consta en la documentació per a la junta, el dia 21 de maig, al mateix consell en què es va aprovar la reducció de l'òrgan rector, es va procedir a una modificació en la remuneració dels consellers amb efectes a partir del 27 de juny donada la nova composició del consell "i en especial donada la supressió de la comissió executiva".
D'acord amb aquestes modificacions aprovades i al nou pla estratègic, la retribució fixa del president Francisco Reynés arribarà als dos milions d'euros anuals, als quals es podrien sumar dos milions més en funció de la retribució variable. Així, podria arribar als 4 milions d'euros, més que el que cobrava Villaseca (l'any passat va guanyar gairebé 3,5 milions), però menys del que guanyaven junts l'anterior president i el conseller delegat.
Això sí, Reynés tindrà també un pla d'incentius en funció del compliment del pla estratègic de la companyia a 5 anys (2019-2022). El pla podria arribar a 1,25 vegades la seva retribució fixa, és a dir, 12,5 milions d'euros en el total del termini.
Mentrestant, la retribució dels consellers per la seva pertinença al consell d'administració ascendirà a 175.000 euros anuals, enfront dels 126.500 euros anteriors. El conjunt de la retribució del conjunt del consell també serà inferior a la del període anterior, tot i que els consellers cobraran més, perquè s'ha reduït el nombre de membres i perquè s'ha suprimit la comissió executiva.
Gas Natural Fenosa sotmetrà a la junta l'aprovació d'un dividend total de 1.000 milions d'euros corresponent a l'exercici 2017 a repartir entre els seus accionistes. Això suposa un dividend brut per acció d'un euro. El passat 27 de setembre el grup va abonar 0,33 euros per acció i completarà la retribució de l'exercici amb el pagament el dia 5 de juliol de 0,67 euros per títol.