El gas i el bon temps donen una treva fugaç al preu de la llum
L'electricitat al mercat majorista tornarà a disparar-se demà un 74%, fins als 181 euros
BarcelonaEl 2021 va començar amb el preu de l'electricitat al mercat majorista al voltant dels 60 euros el megawatt hora i va continuar amb una escalada que l'ha conduït fins a màxims històrics mai vistos, per sobre dels 300 euros. En els últims dies, però, la llum ha entrat en una espiral baixista que ha durat quatre dies i que ja comença a difuminar-se. Aquest dimarts el preu s'ha situat en una mitjana de 104 euros, un 8,6% més que dilluns, i es dispararà un 74% demà, fins als 181 euros. Aquest respir nadalenc, apunten els experts, s'explica per la relaxació del preu del gas, el bon temps -que ha fet baixar la demanda energètica- i l'aturada de les fàbriques per les vacances.
"Si fa un any i mig ens haguessin dit que el preu estaria per sobre dels 140 euros, ens hauria semblat impossible, però ara celebrem que s'acosti als 100", apunta el president de Grup de Gestors Energètics, José Enrique Vázquez. En la seva opinió, el clima ha jugat a favor de la moderació del preu de la llum, però aquest efecte durarà poc i els preus es tornaran a enfilar al gener i al febrer amb la previsible baixada de les temperatures. "La indústria es tornarà a posar en marxa i necessitarem de nou els cicles combinats de gas", explica aquest expert.
En la seva opinió, l'exportació de gas dels Estats Units, que també podria explicar part de la relaxació en l'increment del cost de l'electricitat, tampoc tindrà un impacte durador. "No s'ha resolt el problema ni amb Putin ni amb Algèria", recorda. En les últimes setmanes i davant la retallada en els enviaments de gas rus en plena crisi amb Ucraïna, Europa ha començat a rebre vaixells nord-americans carregats d'aquesta font d'energia. "Era una petita esperança, però a la llarga si els Estats Units han d'ajudar algú no serà el Vell Continent, sinó el Regne Unit, amb qui tenen un pacte energètic molt potent", afegeix Vázquez. El mercat ibèric, recorda, no està tan pendent de Putin com del preu marcat pels algerians.
Preus més cars al gener
¿I què ha de passar perquè el preu del gas deixi de ser un problema el 2022? Joan Vila, president de la Comissió d'Energia de la patronal Pimec, ho té clar: "Més capacitat de generació de renovables". L'empresari considera que el mercat s'ha tornat del tot curterminista i no està preveient els problemes que seguiran apareixent en el futur. "Això és conseqüència d'un model econòmic que s'ha basat en l'especulació", denuncia. Considera que la gran volatilitat de preus en un bé tan essencial com l'electricitat és un altre "símptoma de l'esgotament" d'aquest sistema, que acaba tenint greus efectes en l'economia real de les famílies i les empreses. "Els mesos de gener i febrer seran alts, no hi ha cap dubte", coincideix.
Per a Vila, la situació actual també neix d'un problema regulatori. Des de la patronal, proposen un sistema en què hi hagi tres subhastes diferents, per a cada font d'energia, per tal que el preu del gas deixi de tenir tanta influència en el mercat majorista. "Fins fa poc era una anomalia, però era assumible. Ara ja no", indica l'expert. En aquest sentit, lamenta que Europa s'estigui convertint en un fre a l'hora de canviar la regulació i la manera en què es fixen els preus de l'energia.
Quan falten tres dies perquè s'acabi el 2021, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, encara té una promesa per complir. El dirigent socialista va assegurar en una entrevista el setembre passat que els espanyols acabarien pagant de mitjana per la factura de la llum menys que el 2018, l'últim any amb l'electricitat més cara. "El que va prometre era una fal·làcia i ho sabia des del primer dia", diu José Enrique Vázquez, del Grup de Gestors Energètics, que posa en dubte el càlcul matemàtic que farà servir l'executiu per justificar les paraules de Sánchez.