Economia19/07/2013

El G20 aborda mesures per evitar l'enginyeria fiscal de les multinacionals

L'OCDE ha presentat un seguit de mesures i assenyala que les lleis fiscals nacionals no hagin seguit el ritme de la globalització econòmica

Europa Press
i Europa Press

MoscouL'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha presentat aquest divendres al G20 un pla d'acció amb 15 mesures específiques per als governs tant nacionals com internacionals per evitar que les grans empreses paguin pocs o cap impost als país on realitzen la seva activitat.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un comunicat, l'OCDE assenyala que les lleis fiscals nacionals no han seguit el ritme de la globalització de les empreses i l'economia digital, deixant buits legals que les multinacionals poden aprofitar per reduir artificialment els impostos que paguen.

Cargando
No hay anuncios

En aquest context, l'organització subratlla que el pla d'acció presentat ofereix un full de ruta global que permetrà als governs "recaptar els ingressos fiscals que necessiten per atendre als seus ciutadans". "També ofereix a les empreses la seguretat que necessiten per invertir i créixer", afegeix.

"Aquest pla d'acció, que es llançarà en els propers dos anys, marca un punt d'inflexió en la història de la cooperació internacional en matèria fiscal. Permetrà als països elaborar les normes coordinades, integrals i transparents que són necessàries per evitar" aquestes pràctiques, ha defensat el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría.

Cargando
No hay anuncios

Gurría ha explicat que la normativa fiscal internacional, gran part de la qual data dels anys 20, garanteix que les empreses no paguin imposats en dos països (doble imposició), un fet "lloable", però ha afegit que s'està abusant d'aquesta normativa per permetre la nul·la imposició.

"El pla d'acció té com a objectiu posar remei a això, perquè les multinacionals paguin la seva quota justa d'impostos", va agregar.

Cargando
No hay anuncios

En concret, el pla dissenyat per l'OCDE reconeix la importància d'abordar "l'economia digital", que ofereix un món sense fronteres de productes i serveis que massa sovint no entren en el règim fiscal de cap país concret, creant llacunes que permeten que no es paguin impostos pels beneficis.

Unes regles més estrictes a les empreses controlades a l'estranger, opina l'OCDE, permetrà als països cobrar impostos pels beneficis "amagats en subsidiàries a l'estranger".

Cargando
No hay anuncios

En aquesta línia, proposa que les normatives fiscals nacionals i internacionals haurien d'estar relacionades tant amb els ingressos com amb l'activitat econòmica que els genera. Les actuals legislacions fiscals i les normes de preus de transferència poden, en alguns casos, facilitar la separació dels beneficis de les activitats.

Així, el pla d'acció busca alinear els impostos amb l'activitat, garantint que els beneficis no es desvien a les seves filials en altres països de forma intencionada mitjançant, per exemple, la transferència d'intangibles (patents o 'copyright'), riscos o capital.