El G-20 també dona llum verda a l’impost de societats global del 15%

Els ministres de Finances i governadors dels bancs centrals han qualificat l'acord "d'històric"

Primer va ser el grup de les economies més desenvolupades del món, el G-7; després, l’OCDE anunciant un acord mundial entre 130 països i, aquest dissabte, el G-20 el que avalava la reforma fiscal internacional que inclou un mínim del 15% per a l’impost de societats a escala global. L’encarregat de fer l’anunci del G-20 ha sigut el ministre alemany de Finances, Olaf Scholz, a Venècia. “Els països del G-20 s’han posat aquí d’acord que volen abordar un nou ordre tributari internacional”, ha dit Scholz. Els ministres de Finances i governadors dels bancs centrals del G-20 porten dos dies reunits a la ciutat italiana on han arribat a un acord polític que han qualificat "d'històric" per secundar aquest sistema, que tractarà d’evitar que les multinacionals evadeixin impostos o desviïn els seus beneficis a paradisos fiscals. "L'acord farà més just i estable el marc impositiu internacional de les empreses", ha apuntat la Comissió Europea a través d'un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest sistema es basa en dos pilars. D'una banda, la manera d’assignar un percentatge dels beneficis de les empreses, en particular de les digitals, a certes jurisdiccions perquè paguin impostos on operen encara que no hi tinguin presència física i, de l'altra, en l’aplicació d’un tipus d'impost de societats d’un mínim del 15% a les empreses amb una facturació mínima de 750 milions d’euros. Scholz ha qualificat de “gran moment històric” l’acord en el marc del G-20 i ha explicat que quan s'ha assolit el consens “hi hagut un aplaudiment” a la sala, perquè “tothom entén que alguna cosa gran estava passant”. Quan li han preguntat sobre si serà possible que se sumin a l’acord altres països reticents de la Unió Europea (UE), com Irlanda, Hongria o Estònia, que han atret durant anys inversió privada pels seus tipus tributaris baixos, ha assegurat que confia que, finalment, li donin suport. “Estic absolutament segur que hi haurà un acord a l’octubre”, ha afirmat el ministre alemany, convençut del poder d’arrossegament que té el G-20, que representa “el 90% del PIB global”.

Cargando
No hay anuncios

La lletra petita es coneixerà a l'octubre

L’acord del G-20 arriba deu dies després que 130 països signessin l’acord per a aquesta reforma fiscal, segons va comunicar al seu moment l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). Només nou jurisdiccions es van negar a afegir-se al pacte (entre les quals hi ha d’Irlanda, Hongria i Estònia), que els signataris s’han compromès a tenir enllestit a nivell tècnic a l’octubre i que tindrà una implementació efectiva el 2023.

Cargando
No hay anuncios