La futura llei de l'habitatge estatal inclourà la congelació de lloguers en zones tensionades

Ábalos anuncia que la normativa estatal buscarà "controlar la pujada abusiva" dels preus

José Luis Ábalos, en una imatge d'arxiu
16/06/2021
3 min

MadridL'endemà de l'anunci del recurs al Tribunal Constitucional de la llei catalana que regula els preus del lloguer, el govern espanyol ha avançat que la llei de l'habitatge que fa mesos que negocien els dos socis de l'executiu, el PSOE i Unides Podem, incorporarà mesures per "controlar la pujada abusiva" dels preus del lloguer. El ministre de Transports i responsable de la política d'habitatge, José Luis Ábalos, ha explicat aquest dimecres al Congrés que a les zones declarades com a tensionades es congelaran els preus. Segons expliquen fonts del ministeri, la futura llei preveu que durant un període de tres anys el propietari no pugui apujar el lloguer quan el contracte venç, fins i tot si el llogater canvia. També s'estan estudiant altres mesures, com allargar els contractes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Limitar els preus del lloguer era un dels acords de govern però fins ara el PSOE s'havia limitat a proposar incentius fiscals per als propietaris que lloguin els habitatges a preus raonables. Finalment, els socialistes han posat damunt la taula mesures que van més enllà dels incentius, tal com demanava Podem. Es mantenen, però, les mesures fiscals, segons les mateixes fonts, i també s'utilitzarà l'índex de referència de preus.

Podem, però, considera que les mesures són insuficients per regular els preus i lamenten que la norma estatal no vagi tan lluny com la catalana que l'executiu ha recorregut al TC. "La regulació que proposa el departament d'Ábalos no permetria baixades dels preus de lloguer, tal com recull l'acord pressupostari entre les dues formacions, ni donaria cobertura a la llei catalana d'habitatge, la primera a regular els preus del lloguer a Espanya", asseguren fonts de la formació lila.

La llei catalana estableix, entre altres coses, un índex de referència per als nous contractes de lloguer i dona dret a l'inquilí a exigir una rebaixa del preu si supera el que marca l'indicador. La norma s'aplica en aquelles zones que es considera que tenen el mercat immobiliari més tensionat. El consell de ministres va aprovar dimarts recórrer la norma catalana perquè l'executiu espanyol considera que hi ha invasió de competències però no va demanar al TC la suspensió de la llei mentre estudia el recurs. L'argument que va oferir el govern és que la llei d'habitatge estatal que s'està negociant "incorpora molts dels elements que es recorren al Constitucional". Pel que ha transcendit aquest dimecres, la norma espanyola no incorporarà les mateixes mesures per regular els preus que la llei catalana.

Acord "abans de l'estiu"

El PSOE i Podem fa mesos que intenten tancar un acord per a la llei de l'habitatge, però les diferències entre les dues formacions ho han fet, per ara, impossible. Dimarts la ministra portaveu, María Jesús Montero, assegurava que espera que hi hagi un acord "abans de l'estiu". No se saben totes les mesures que incorporarà la llei, però Ábalos ha avançat també que es vol augmentar el parc públic d'habitatge i ha subratllat que la llei "no solucionarà" el problema dels elevats preus del lloguer però "contribuirà" a la solució.

El Sindicat de Llogateres i Llogaters considera que la llei de l'habitatge que negocien els partits del govern espanyol és insuficient i "continua fent mal servei a la ciutadania i privilegiant els especuladors".

Madrid, una de les ciutats on el lloguer és més car, ha criticat la proposta de congelar els preus a les zones tensionades. El conseller d'Habitatge de la Comunitat de Madrid, David Pérez, ha assegurat que "qualsevol intervenció que es faci al mercat del lloguer només perjudicarà l'oferta i provocarà la retirada d'habitatges de lloguer del mercat".

  

stats