Economia07/10/2017

La Caixa i Criteria també s'emporten la seu de Catalunya

La fundació que presideix Fainé segueix el camí de CaixaBank i Gas Natural i porta la seu a Palma

Albert Martín
i Albert Martín

BarcelonaEl moviment desencadenat en els últims dies d'empreses catalanes que canvien de seu per dur-la fora de Catalunya amenaça d'acabar afectant tota la constel·lació del grup La Caixa. Si dijous ja s'insinuava que CaixaBank se n'aniria i ahir es confirmava l'adeu del primer banc català, juntament amb el de Gas Natural, primera empresa del país, aquest dissabte s'ha fet públic que la Fundació La Caixa i el seu hòlding industrial, Criteria, també desplacen el seu domicili fiscal. En aquest cas, se'n van a Palma.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Fundació ho ha anunciat en un comunicat en què anuncia que aquesta decisió serà vigent "mentre es mantingui l'actual situació a Catalunya" i que es pren per "preservar els seus interessos empresarials i socials, així com la seva operativa normal". L'organisme insisteix en el fet que la decisió és "temporal" i que també afecta Criteria, de la qual és propietària al 100%. Com en la resta de casos que s'han sabut aquesta setmana, inclòs el Banc Sabadell, això no afecta ni persones ni centres o serveis corporatius.

Cargando
No hay anuncios

Tal com passava amb Gas Natural, la decisió és difícil d'explicar. Si bé els bancs tenen un argument sòlid i raonable per canviar de domicili (necessiten l'aixopluc del BCE i si Catalunya s'independitzés podrien quedar-ne fora, a més de frenar la sortida de dipòsits), la Fundació no té aquesta complicació. I menys encara després que la setmana passada el BCE confirmés el 'divorci legal' entre la Fundació i Criteria i el seu banc. Això s'ha aconseguit després que Criteria reduís fins al 40% les seves accions en el banc. A la pràctica, això també implica que els resultats de CaixaBank deixen de consolidar-se dins dels de Criteria, i blinden Criteria –i per tant la Fundació– en cas que CaixaBank faci fallida. D'aquesta manera es protegeixen els actius de la fundació solidària, que amb 510 milions d'euros de pressupost anual és una de les tres més grans del planeta.