BarcelonaLes empreses industrials catalanes preveuen retallar un 3,7% les seves inversions durant aquest any en comparació amb el 2015. Així ho recull l’enquesta d’inversió industrial que elabora l’Observatori d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya dos cops a l’any. Els resultats d’aquesta última entrega suposen un canvi en la tendència apuntada en l’última previsió de l’indicador feta pública la tardor passada, que preveia un augment de la inversió del 7,1%. I no només això: si les xifres previstes es materialitzessin, la inversió industrial -un dels indicadors que solen indicar l’estat de salut del sector- cauria per primer cop després d’haver registrat pujades contínues entre el 2013 i el 2015.
L’informe, fet a través de qüestionaris enviats a 2.000 empreses industrials catalanes, atribueix aquesta caiguda a la percepció negativa de les grans empreses i de les pimes respecte a la situació financera i a altres factors, com els relacionats amb la política econòmica i amb la normativa fiscal, tot i que no dóna gaires més explicacions.
En canvi, els factors que incideixen de manera positiva en la inversió industrial són els aspectes tècnics. Així, l’indicador es veu afavorit per elements com la bona percepció de l’empresariat català respecte a la preparació de la mà d’obra, la facilitat que creuen que tenen per accedir a les noves tecnologies i la bona actitud dels treballadors envers aquestes innovacions. L’estudi apunta que la davallada de l’indicador ve provocada per la baixada en la inversió prevista per les pimes catalanes: auguren una davallada del 9,5%. Per contra, les empreses que tenen més de 250 empleats preveuen tancar l’any amb un augment de la inversió del 3,7%.
L’automoció, a l’alça
Mirant les dades segregades pels diferents subsectors industrials, tan sols n’hi ha dos que preveuen augmentar la inversió durant el 2016: el dels béns d’equipament (amb un augment anual del 2,4%) i el de l’automoció (amb un increment del 17,9% respecte al 2015). A l’altre cantó s’hi situen els sectors dels béns i consums duradors (que cauran un 40,2%) i els de l’energia i l’aigua (que preveuen invertir un 12,5% menys). Les xifres arriben tres mesos després que el ministeri d’Indústria aprovés una partida de 757 milions d’euros destinada a estimular la inversió en el sector a partir de préstecs.