ALIMENTACIÓ
Economia30/03/2016

Freixenet afronta un conclave clau per al futur de l’empresa

Els accionistes afronten dividits diverses opcions amb la catalanitat del celler en joc

E.f.
i E.f.

BarcelonaEls accionistes de Freixenet celebren avui un consell que serà transcendental per a aquestes caves centenàries. Les tres branques de la família propietària aborden dividides el futur de l’empresa, que està davant la cruïlla històrica de seguir en mans dels seus fundadors o acabar venuda a tercers.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un comprador a l’horitzó

Cargando
No hay anuncios

El competidor alemany Henkell treballa en una oferta per al grup

Freixenet pot tenir avui damunt la taula l’oferta de la multinacional alemanya Henkell per comprar una participació majoritària de l’empresa catalana. L’opció compta amb el suport de la branca familiar dels Hevia Ferrer, que van iniciar els moviments per vendre’s la seva participació del 29% a Freixenet. Ara sembla que han mig convençut part dels Bonet Ferrer, segons va avançar La Vanguardia. Dos dels germans Bonet, Pere i Eudald, s’haurien sumat al bàndol dels que volen vendre, mentre que els altres dos, Pilar i el president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, s’estarien plantejant si fer-ho o no. Si ho fessin, la suma del 29% dels Bonet i de la participació idèntica dels Hevia donaria la majoria accionarial que vol Henkell per formalitzar l’oferta de compra.

Cargando
No hay anuncios

El grup alemany és un fabricant important de begudes que forma part de l’imperi Dr. Oetker. Ja té un peu a Espanya, on va comprar les Cavas Hill el 2012, antigament propietat de la família Ruiz-Mateos. Però Henkell és sobretot un gegant que fabrica vi espumós alemany, el sekt. Fonts de la companyia no van voler pronunciar-se sobre aquests plans d’adquisició.

Escenari alternatiu

Cargando
No hay anuncios

Els Ferrer Noguer treballen per evitar la venda del negoci familiar

Els Ferrer Noguer, amb un 42% del capital de Freixenet, són els que fins ara han mantingut una oposició frontal a desprendre’s de la companyia. El pacte vigent entre els accionistes dóna als Ferrer el dret de tempteig per igualar l’oferta dels compradors i quedar-se el 100% de l’empresa.

Cargando
No hay anuncios

Els Ferrer tenen a favor seu que Pere Ferrer, actual conseller delegat de Freixenet, és membre del consell assessor del Santander a Catalunya i, segons fonts financeres, ja hi ha converses en marxa. Les mateixes fonts, però, asseguren que la situació econòmica de les caves no és ara la idònia per aconseguir un préstec milionari. Freixenet va facturar més de 500 milions l’any passat i només en va guanyar dos. Les opcions dels Ferrer per convèncer la banca, segons les mateixes fonts, passen per obrir el meló del refinançament o oferir noves garanties patrimonials. Si convencen el Santander, però, serà més senzill que la resta de bancs s’hi sumin, afegeixen.

Els Ferrer Noguer són els descendents de Josep Ferrer Sala, president d’honor de Freixenet i l’únic fill home dels quatre que van tenir els fundadors. És el pare de Pere Ferrer, primer executiu de la companyia catalana.

Cargando
No hay anuncios

Una gestió qüestionada

La caiguda de vendes i marges ha erosionat la unitat familiar

Cargando
No hay anuncios

La gestió del negoci familiar, amb Pere Ferrer al capdavant després que el triés el seu pare, Josep Ferrer, ha estat en el punt de mira de les crítiques els últims anys. A la crisi econòmica general s’hi han afegit altres fronts, com la decisió estratègica de vendre barat a Alemanya (el seu primer mercat d’exportació) per tenir més volum de vendes, fet que ha perjudicat la marca. L’intent d’apujar preus va costar-li el trencament amb el distribuïdor local i una caiguda en picat de les vendes.

En l’últim any, el retrocés de la facturació va ser del 5% i els guanys han anat minvant progressivament fins als poc més de 2 milions de benefici net. Tot plegat va anar generant divisió, per començar, del vicepresident econòmic de Freixenet, Enrique Hevia, que va ser el primer a plantejar la sortida.