Agricultura

"El fred ho ha matat tot"

Les gelades deixen pèrdues d'entre el 50% i el 100% de la collita de fruita a Lleida

Júlia Peñascal Felís
i Júlia Peñascal Felís

Lleida"El fred ho ha matat tot”, assegura Marc Abadias, pagès de Gimenells (Lleida), després de les tres nits de gelades viscudes aquesta setmana a les comarques del pla de Lleida. Diumenge a la matinada els termòmetres van arribar a marcar -6 graus en alguns punts del territori, una temperatura que dilluns a la nit es va repetir en algunes zones i que va afectar de ple la pagesia, que ha vist afectats els seus cultius.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons els informes elaborats pel departament d'Acció Climàtica i per Agroseguro, les gelades d’aquests dies hanperjudicat entre un 50% i un 100% de les collites de fruita de pinyol i ametlles de les comarques de Ponent i del Pirineu. Això, segons xifren, representa prop de 50.000 hectàrees de fruita dolça i ametlles a les comarques de la Noguera, el Pla d’Urgell, l’Urgell, les Garrigues i el Segrià.

Cargando
No hay anuncios

En el cas d’Abadias, el pagès calcula que les gelades han afectat tota la seva producció de fruita de pinyol. “Ara només em queda esperar que l’asseguradora avaluï els danys i que pagui el que toca”, explica, donant ja per perduda la temporada de fruita de pinyol. Segons la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), aquest cultiu, que inclou el préssec, la nectarina, el paraguaià, la platerina i l’albercoc, és el més perjudicat per les baixes temperatures assolides.

Cargando
No hay anuncios

Des de l’organització també destaquen una important afectació de la poma, que en algunes zones pot arribar a pèrdues del 100%, i la pera. Carlos Mòdol, agricultor de peres de Montoliu de Lleida, ha vist afectades totes les seves finques i situa les pèrdues d'entre un 70% i 80% de la producció. “Les gelades han sigut un desastre, les temperatures baixes duraven moltes hores, des de les 12 de la nit fins a les 8 del matí”, explica el pagès.

Segons Mòdol, “hi ha gent que ha fet foc per intentar frenar-ho i també s’han utilitzat sistemes de reg, però la fruita no pot aguantar tres nits seguides amb temperatures sota zero”. L’agricultor ara està provant de recuperar part de la collita amb productes químics “per intentar remuntar”, encara que no ho veu clar i assegura que “es perdran molts ingressos, per no dir tots, i les despeses seguiran”. Jaume Gardeñes, responsable de fruita dolça del sindicat Unió de Pagesos (UP), també està tractant part del cultiu de poma per salvar-lo. “Portem entre 48 i 72 hores ensulfatant arbres fruiters amb productes químics, com aminoàcids, per intentar reduir el dany”.

Cargando
No hay anuncios

Alguns agricultors, però, es mostren escèptics amb aquest tipus de pràctiques. Oriol Ribes, pagès d’Alcarràs, encara no ha avaluat les possibles pèrdues, però afirma que, “en fruita d’os, el que està mort ja no es pot recuperar”. Segons Ribes, és massa d’hora per valorar els danys, encara que remarca que la situació és complicada perquè “la floració s’ha avançat respecte a dècades enrere i aquestes gelades d’abril, que abans també hi podien ser, afecten més durament els cultius”.

La campanya d’estiu, afectada

“Feia gairebé 30 anys que no ens trobàvem amb una gelada així”, assegura Gardeñes des d’UP. L’agricultor exposa que ja fa temps que les produccions no són gaire bones i assegura que “hi ha finques que fa més de tres anys que no poden collir”. “Pel moment d’abril en què estàvem esperàvem tenir una molt bona campanya aquest any, però no serà així”. Segons l’agricultor, aquesta temporada la fruita perdrà qualitat: “No serà excel·lent, però no quedarà altra opció que vendre-la”. L’agricultor també assegura que la baixa producció afectarà “milers de llocs de treball, tant directes com indirectes”, i que “tot el sector ho passarà malament”.