El frau en l'IRPF frega els 20.000 milions d'euros, segons Fedea

El 'think tank' creu que l'amnistia fiscal té efectes negatius per reduir l'evasió fiscal

Joan Rusiñol
05/06/2014
2 min

MadridL'evasió en l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) va fregar els 20.000 milions d'euros l'any 2008, segons càlculs del 'think tank' econòmic madrileny Fedea, que dirigeix des de fa poc l'economista Ángel de la Fuente. És a dir, un 1,7% del PIB. No obstant això, l'estudi –titulat 'El buit que deixa el diable'– no distingeix en funció del nivell de renda dels ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fedea afirma que el frau en els grans impostos –IRPF, IVA i Impost sobre Societats– es pot arribar a situar entre el 3,5 i el 4% del PIB. Les xifres amb què treballen no corresponen als mateixos anys, però els autors de l'estudi, centrat només en la primera de les tres figures tributàries, asseguren que hi ha un patró estable temporalment que permet fer la suma final aproximada.

Pels autors, això evidencia la "gravetat del problema fiscal" a Espanya i la necessitat de centrar-hi molts esforços governamentals. Ara bé, també subratllen que les xifres demostren que només amb la lluita contra el frau i l'evasió no n'hi ha prou per eixugar el dèficit públic espanyol. "Si tots paguéssim els impostos que hem de pagar, ens hauríem d'estrènyer molt menys el cinturó", ha dit De la Fuente.

Segons ha explicat el professor de la Universitat de Saragossa Julio López Laborda, després d'estudiar 500.000 declaracions de la renda conclouen que no hi ha infradeclaració en les rendes del treball perquè estan sotmeses a retenció. Un fet que avalaria l'eficàcia de la "coerció" perquè tothom compleixi. Això obvia, no obstant, aquelles persones que cobren part del seu sou en negre. En canvi, el percentatge de declaració va del 39%, en el cas del capital mobiliari, al 55% pel que fa a les rendes empresarials.

López Laborda ha posat el focus, sobretot, en la necessitat de prioritzar la cooperació internacional per lluitar contra aquest tipus de frau. Els càlculs diuen que els espanyols tenen 144.000 milions de patrimoni fora de l'Estat –la major part- a Suïssa–, i que això suposa deixar de recaptar 7.400 milions en rendiments.

Del paquet de mesures que caldria potenciar, López en descarta l'amnistia fiscal que va posar en marxa el govern del PP. Segons ha dit, "té pocs efectes recaptatoris" i, en canvi, "debilita la moral fiscal" dels ciutadans, ja que els dóna un pretext per intentar cometre una irregularitat.

stats