Catedràtic IQS School Of Management - URLUna de les accepcions de frau fiscal el defineix com l’“activitat il·lícita en la qual incorren persones o empreses quan oculten béns o ingressos a les autoritats tributàries, o sobrevaloren els conceptes deduïbles, amb l’objectiu de pagar menys impostos dels que legalment els corresponen” (Wikipedia). Per la seva pròpia naturalesa, és impossible calcular la quantitat de frau fiscal d’un país o d’un territori, però el que sí que es poden fer són estimacions. De fet, es calcula que a Espanya, en termes de PIB, el frau fiscal oscil·la entre el 6% i el 9%.
Pel que fa al 2019, el frau fiscal va ascendir a una suma compresa entre els 74.685 i els 112.028 milions d’euros. Perquè puguem entendre la magnitud d’aquestes xifres, Espanya va tancar els seus comptes públics l’any passat amb un saldo negatiu de 27.000 milions d’euros, i en concepte d’interessos del deute públic va pagar una xifra propera als 32.000 milions. Això vol dir que, en el supòsit teòric que el 2019 el frau fiscal hagués estat zero, Espanya hauria acabat l’any amb superàvit, i amb la diferència hauria pogut pagar els interessos del seu deute.
La magnitud del frau
En tot cas, per comprendre l’abast del frau fiscal és precís contemplar una sèrie cronològica suficientment llarga i, a més, s’ha de fer amb valors reals, és a dir, eliminant l’efecte reductor que té la inflació. Fet així, amb euros de l’any 2000, el frau fiscal a Espanya entre els anys 2000 i 2019 (ambdós inclosos) va assolir una xifra que oscil·la entre els 1,54 i els 2,32 bilions d’euros. Unes magnituds que equivalen a sis i nou vegades el PIB de Catalunya de l’any passat.
Les coses podrien veure’s d’una altra manera si, en l’actual situació d’aturada econòmica en què ens trobem, Espanya pogués comptar amb la meitat d’aquesta xifra que es defrauda cada any, no creuen?