Inflació
Economia03/07/2022

França prepara mesures per frenar l’impacte de la inflació mentre el preu de l’energia es dispara un 33%

El govern limitarà al 3,5% l’augment dels lloguers i prorrogarà els topalls del gas i l’electricitat

ParísEls preus de l’energia a França s’han disparat un 33% al juny. Com a tot Europa, la inflació està desbocada. ¿Viatjar menys en cotxe o reduir el consum energètic a casa és la solució perquè les despeses de les famílies no es disparin? La majoria de francesos consideren que sí. Sis de cada deu ciutadans (63%) estan disposats a fer “esforços” personals per reduir el consum energètic, segons una enquesta que ha fet el diari econòmic Les Echos. L’esforç consistiria en petits gestos, com privilegiar els programes eco dels electrodomèstics o canviar les bombetes normals per llums led. Els francesos també es mostren disposats a abaixar la calefacció a l’hivern o desplaçar-se menys en cotxe, les dues coses que suposen un consum energètic més elevat a França. De fet, la mateixa enquesta mostra que aproximadament la meitat dels ciutadans del país ja ho han començat a fer per raons econòmiques.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquesta línia, els presidents de tres grans energètiques franceses –EDF, Engie i TotalEnergies– van fer una petició inèdita fa tot just una setmana en un article publicat conjuntament a la premsa: demanaven als ciutadans que redueixin el consum de carburants, gas i electricitat. "L'esforç ha de ser immediat, col·lectiu i massiu. Cada gest compta”, afirmaven. Els tres dirigents, Jean-Bernard Lévy, Catherine MacGregor i Patrick Pouyanné, advertien també que l’alça de preus de l’energia “amenaça la cohesió social i política, i impacta amb massa força en el poder adquisitiu de les famílies”.  

Cargando
No hay anuncios

L’avís de les grans energètiques també estava motivat pels problemes que viuen les centrals nuclears franceses, amb la meitat dels reactors sense funcionar per problemes tècnics i necessitats de manteniment. És una xifra històricament elevada. Les dificultats de les nuclears se sumen als problemes de subministrament energètic provocats per la guerra d'Ucraïna, un còctel que podria provocar que França no tingui prou electricitat o gas l'hivern vinent. El govern, però, ho nega.

Cargando
No hay anuncios

Menys poder adquisitiu

La pèrdua de poder adquisitiu s’ha convertit en la principal preocupació ciutadana dels francesos, fins i tot per sobre de la guerra d'Ucraïna i de la salut, que ocupen la segona i la tercera posició, segons una altra enquesta recent. La inflació està al nivell més elevat dels últims 30 anys i les perspectives diuen que els preus continuaran pujant en els mesos vinents, sobretot per l’encariment dels carburants i de les matèries primeres derivat del conflicte a Ucraïna. Al juny, la inflació s’ha disparat a França gairebé un 6%, en comparació amb el mateix mes del 2021, una xifra molt elevada però inferior al 10,2% de l’augment de la inflació espanyola. 

Cargando
No hay anuncios

El govern francès prepara un paquet de "mesures d'urgència" per limitar l’impacte de l’augment de preus a la butxaca dels ciutadans, amb algunes iniciatives similars a les que ha posat en marxa recentment l’executiu espanyol. Es limitarà al 3,5% l'augment del preu del lloguer almenys durant un any –el govern ha rebutjat prohibir qualsevol augment, com demanava l'esquerra radical– i es prorrogarà el topall del preu del gas i l'electricitat. També s'aprovarà un xec alimentari de 100 euros per als nou milions de llars més modestes, amb 50 euros complementaris per a cada fill.

Revalorització de les pensions

L'executiu preveu incloure al paquet la revalorització del 4% d'algunes pensions i d'ajudes socials com les subvencions que reben les famílies amb almenys dos fills. "Estem arribant al pic de la inflació. La bona notícia és que després haurà de baixar, sens dubte a finals d'any o principis del que ve", afirmava aquesta setmana la portaveu governamental, Olivia Grégoire.

Cargando
No hay anuncios

Al president francès, Emmanuel Macron, li agradaria haver impulsat fa setmanes aquesta iniciativa legislativa, però amb les eleccions del juny a l’Assemblea Nacional l’activitat parlamentària ha estat aturada i tot just aquesta setmana es reprendrà. Després que Macron hagi perdut la majoria absoluta a l’Assemblea, el govern presentarà la setmana vinent el paquet legislatiu amb la incògnita de si aconseguirà els suports necessaris per aprovar-lo. 

L'elevada inflació també ha provocat que moltes empreses vegin com el seu cost de producció es dispara. La multinacional francesa Danone adaptarà la producció a l'augment d'entre el 13% i el 15% dels costos. La idea de la companyia és reduir la gamma de productes.