Comerç

França posa en perill el tractat comercial entre la UE i el Canadà

El Senat vota en contra de ratificar el CETA i deixa Macron en una situació complicada

París¿L'acord comercial entre la Unió Europea i el Canadà està en risc? França podria obligar Brussel·les a suspendre'l si el govern d'Emmanuel Macron no aconsegueix la seva ratificació parlamentària, que penja d'un fil. El Senat ha rebutjat aquest dijous el tractat comercial conegut com a CETA (per les sigles en anglès) amb 211 vots en contra i només 44 a favor, i en els propers dies serà el torn de l'Assemblea Nacional, que també podria dir no a l'acord comercial. El context polític a França, amb els agricultors en contra dels tractats comercials i la proximitat de les eleccions europees, no augura un final feliç per al CETA.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El 98% del tractat està en vigor provisionalment des del 2017 i consisteix a facilitar els intercanvis comercials entre els països europeus i el Canadà mitjançant la reducció al mínim dels aranzels duaners i l'eliminació de traves administratives i legals. Ara bé, no podrà entrar en vigor totalment i de forma definitiva si no el ratifiquen els 27 estats membres. Per ara només ho han fet 17.

Cargando
No hay anuncios

Davant els dubtes que genera el tractat a França i el perill d'una desfeta, el govern francès havia optat per no sotmetre'l a vot al Senat, dominat per la dreta conservadora, i deixar que el temps passi, com han fet altres països. Però el partit comunista ha colat la votació a la sessió d'aquest dijous sense que la coalició de govern hagi pogut evitar-ho. L'Assemblea Nacional sí que havia ratificat el CETA el 2019, però el no del Senat obliga a tornar a votar el text al Parlament. Amb una Assemblea renovada on Macron no té la majoria absoluta, la ratificació ara sembla més complicada.

Cargando
No hay anuncios

Més intercanvis comercials

Macron, a més, té un problema: el seu govern s'ha mostrat en contra de tractats comercials com el de Mercosur –en vies de negociació– i ara li resulta més complicat defensar el CETA. Tot i això, hi ha ministres que han parlat públicament dels beneficis de l'acord i han assegurat que ha fet augmentar els intercanvis comercials entre el Canadà i els països europeus un 37%.

Cargando
No hay anuncios

Si l'Assemblea també rebutja el CETA, el futur del tractat estarà a les mans del president de la República. Emmanuel Macron haurà de decidir si comunica la no ratificació a Brussel·les, que hauria de suspendre l'aplicació de l'acord, o no fa cap notificació oficial a la Comissió Europea perquè el tractat se segueixi aplicant. Amb les eleccions europees a l'horitzó, la tria no serà fàcil.