França congela el preu del gas i limita al 4% l'augment del rebut de la llum
L'escalada de preus de l'energia també s'ha notat al país, que ha registrar l'augment més elevat dels últims 8 anys
ParísA set mesos de les eleccions presidencials, el govern d’Emmanuel Macron intenta que la crisi de preus de l’energia no li acabi explotant a les mans. Després de mesos de crítiques ciutadanes per l’augment del rebut del gas, l’executiu francès ha decidit actuar. El primer ministre del país, Jean Castex, ha anunciat una congelació del preu del gas, que en els últims mesos no ha parat de pujar, una situació similar a la d’altres països europeus.
Aquest divendres l’augment ha sigut del 12,6%, el més elevat dels últims vuit anys, però la pujada acumulada des del gener arriba al 60%. “L’augment del 12,6% s’aplicarà, però serà l’últim”, prometia dijous a la nit Castex en una entrevista a la televisió pública TF1. París congela el preu del gas almenys fins a l’abril de l’any que ve, quan ja hauran passat els mesos d’hivern i, segons els experts citats per Castex, els preus del gas es començaran a moderar.
Pel que fa a l’electricitat, el govern francès limitarà l’augment al 4% quan es revisi la tarifa, al febrer, mitjançant una rebaixa d’impostos que encara s’ha de concretar amb una modificació legal que Macron compta aprovar abans de finals d’any. A França l’actualització del preu de la llum és anual i fins ara la crisi de preus energètics no ha tingut impacte en els rebuts dels consumidors del país, però al febrer podria augmentar al voltant del 12% si no hi hagués intervenció de l’executiu. En qualsevol cas, a França el preu de la llum no s’enfilarà tant com a Espanya perquè més del 70% de l’electricitat prové de l’energia nuclear i, per tant, no està sotmesa a tanta volatilitat, perquè els factors que disparen el preu –el gas i els drets d'emissió de CO2– només impacten en el 30% restant.
12% de pobresa energètica
L’executiu francès vol evitar que el poder adquisitiu dels ciutadans es vegi afectat per l’augment generalitzat dels preus de l’energia. Segons una enquesta publicada pel diari econòmic Les Echos, la pèrdua de poder adquisitiu és la principal preocupació dels ciutadans, fins i tot per sobre de la seguretat. El 12% de les llars franceses es troben en situació de pobresa energètica i es veuen especialment afectades per la crisi de preus. El govern de Macron ja va aprovar aquest any ajudes per a les famílies vulnerables i preveu augmentar-les si les mesures preses no són suficients.
A l’Elisi preocupa que la pujada del preu de l’energia provoqui una nova onada de protestes al carrer com la que es va produir el 2018 amb les armilles grogues. En aquella ocasió va ser la pujada dels preus de la gasolina el detonant de les manifestacions. Ara, juntament amb els rebuts de la llum i del gas, el preu dels carburants també està augmentant –gairebé un 16% la gasolina sense plom i un 12% el gasoil des de l’1 de gener–, però el govern francès treu ferro a la situació i atribueix l’encariment al fet que durant la pandèmia el preu va baixar i per això ara és lògic, sosté l’executiu, que els preus es recuperin.