El fracàs de les previsions econòmiques

Tots els organismes van errar el PIB del 2015, especialment l’FMI i l’OCDE

previsions
Dani Sánchez Ugart
17/02/2016
2 min

MadridEl creixement de l’economia espanyola va desbordar l’any passat fins i tot les previsions més optimistes. Tots els grans agents econòmics que fan previsions de creixement del PIB espanyol es van equivocar a l’hora de fer el seu pronòstic per al 2015, segons la diana de previsions que elabora cada any l’escola de negocis Esade, i que va presentar ahir a Madrid. I tots ho van fer en la mateixa direcció: van subestimar el ritme de creixement.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, de mitjana, agafant els pronòstics de finals del 2014 -ja entrat l’any, molts organismes van ajustant les seves previsions, amb dades reals, que queden fora d’aquest informe-, la desviació va ser d’1,2 punts, perquè el creixement va ser del 3,2%, mentre que el consens dels analistes, incloent-hi les institucions públiques i privades, va ser del 2%.

Els que més la van encertar van ser les institucions privades, en línies generals. Al capdamunt del rànquing se situa el servei d’estudis del BBVA, que va preveure un creixement del 2,3%, nou dècimes per sota de la realitat. Per darrere s’hi van situar el CEEM-URJC -el servei d’estudis de la Universidad Rey Juan Carlos- i el Ceprede -el servei d’estudis de la Complutense-. El govern espanyol, per la seva banda, va preveure un creixement del 2%, just el mateix que la mitjana dels pronòstics. En el que va ser més optimista del compte va ser amb el dèficit, amb una desviació de tres dècimes que hauria sigut més gran si s’hagués complert el seu pronòstic del PIB.

Però els que més van fallar en els seus pronòstics de creixement van ser els organismes oficials, amb l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i el Fons Monetari Internacional (FMI) entre els que menys van afinar. El motiu d’aquesta diferència entre organismes privats i oficials és, segons el director d’Esade a Madrid, Enrique Verdeguer, que els organismes públics són més cauts a l’hora d’analitzar els factors positius.

De cara a aquest any, les projeccions també seran “difícils”, perquè és en situació de canvi quan els pronòstics són més complicats, i en un moment d’incerteses com l’actual aquestes circumstàncies es donen. La diana Esade es va crear el 2010 i des d’aleshores només hi ha hagut dos anys, el 2010 i el 2013, en què les previsions van ser més optimistes que la realitat.

stats