Fort repunt de les execucions hipotecàries el segon trimestre
Els procediments lligats als habitatges de persones físiques dupliquen els nivells prepandèmia
BarcelonaPrimera meitat de l'any i Catalunya ja acumula més de 3.100 execucions hipotecàries. Així s'anomenen els procediments que comencen sobretot els bancs quan la persona a qui han prestat els diners es retarda en els pagaments, entre altres possibles incompliments, i més del 50% han estat reclamacions lligades a persones físiques. Els procediments d'aquest estil, que poden acabar o no en desnonament, s'han triplicat entre abril i juny d'aquest any en comparació amb l'any passat i són més de dos cops superiors als del 2019, quan la pandèmia encara no alterava les estadístiques.
Així, els 851 procediments registrats entre l'abril i el juny a Catalunya suposen un increment del 216% en relació al mateix període d'un any enrere. Passa el mateix, tot i que a una escala menor, si es comparen les execucions hipotecàries sobre el total de les finques, no només les destinades a habitatge, en què la diferència del 80%. En tots dos casos, però, el moment amb què es compara és el període de l'any passat amb les mesures en vigor més estrictes per contenir la pandèmia, que van desembocar en una paràlisi gairebé total de l'activitat.
La qüestió és que el repunt és igualment considerable si es tenen en compte les dades del segon trimestre del 2019, un any abans que el covid s'instal·lés a Espanya. Entre el març i el juny d'aquell any Catalunya va registrar un total de 365 execucions hipotecàries relacionades amb la residència de persones físiques: la dada d'aquest últim segon trimestre de l'any és un 133% superior a aquesta xifra.
Aquesta tendència, en canvi, no es replica si s'hi sumen les execucions hipotecàries sobre l'habitatge que és propietat d'empreses, que cauen fins a un 73% aquest segon trimestre en comparació amb dos anys enrere. El fenomen tampoc es replica si es miren tots els immobles, i no només els destinats a viure-hi, on es registren ben bé la meitat de procediments que un any abans de la pandèmia.
Entre les comunitats amb més procediments
La dinàmica és similar al conjunt d'Espanya, on les execucions hipotecàries relacionades amb contractes amb persones físiques es disparen un 242% el segon trimestre de l'any i es dupliquen respecte a abans de la pandèmia. A més, les dades a nivell estatal ofereixen un altre indicador de problemes: en la primera meitat d'aquest any s'han registrat més execucions hipotecàries sobre habitatge habitual que en tot el 2019.
En les dades globals, a més, Catalunya és una de les comunitats amb més pes: és la segona que registra més execucions hipotecàries d'aquesta mena en immobles destinats a habitatge, després d'Andalusia, i la tercera si s'observa el que ha passat en el total d'actius. En aquest cas el rànquing el lidera també Andalusia, però hi ha el País Valencià entremig.
Adicae, l'associació de consumidors i usuaris de banca i productes financers en general, s'ha agafat a aquestes dades per demanar que s'aprovi una moratòria legal de dos anys als embargaments i execucions hipotecàries. Segons aquesta entitat, cal establir terminis prou amplis fins que arribi la recuperació econòmica, sobretot perquè el covid-19 ha exposat un volum afegit d'hipoteques de la bombolla immobiliària, afirmen en un comunicat, "que van aguantar la crisi de la dècada passada, però no han pogut amb l'actual situació econòmica".