Indústria
Economia05/06/2022

Els fons rebutgen la proposta de Celsa per procedir al rescat

Redueixen a 500 milions d'euros la quitança i demanen que a canvi els Rubiralta cedeixin el 49% de les accions

BarcelonaEncara que sigui a contrarellotge, la negociació a Celsa ja és un fet. Els fons d'inversió titulars de 2.200 milions d'euros de deute de la siderúrgica catalana han comunicat a Celsa quines són les seves condicions per donar llum verda al rescat públic. Segons ha pogut saber l'ARA, per facilitar la injecció de 550 milions d'euros públics a l'empresa dels Rubiralta, els fons demanen que la quitança que haurien de concedir sigui només de 500 milions, i no de 1.200, com els demanaven inicialment. En segon lloc, i també molt important, a canvi de renunciar a aquests 500 milions de deute els fons volen que els Rubiralta renunciïn ara al 49% de les accions de les empreses. Això deixaria la família amb un 51% de les accions, i, per tant, encara amb el control, però molt lluny de l'actual 100% que ostenta.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La resposta dels fons queda ben lluny de la proposta existent per tal que la SEPI accedís a fer un rescat que per a la subsistència de Celsa és fonamental. Inicialment, l'empresa havia demanat als fons que renunciessin a 1.200 dels 2.200 milions del deute que té amb ells. El deute de Celsa, que va dur a terme compres molt ambicioses abans de la crisi del 2008, es completa amb 525 milions d'euros més amb la banca, que serveixen per finançar el seu circulant. Segons fonts properes als fons d'inversió, els bancs també rebutgen una de les condicions fixades per Celsa i que en aquest cas els afectava a ells: es neguen a donar llum verda a una ampliació de set anys del període de devolució.

Cargando
No hay anuncios

Els fons han aprofitat la seva contraproposta per fer dues crítiques a la companyia. En primer lloc, afirmen que l'argument de Celsa segons el qual els fons van comprar el deute amb descompte i que, per tant, ara hi poden renunciar "no se sosté". "Els creditors tenen dret a cobrar la totalitat del seu crèdit", afirmen. En segon lloc, els fons tornen a reclamar poder reunir-se amb la SEPI. "Fins ara la companyia ha estat l'única part a interactuar amb la SEPI, i ha evitat fins i tot que els bancs s'hi reunissin, malgrat les repetides peticions al llarg de 18 mesos".

Cargando
No hay anuncios

La injecció de la SEPI només es pot materialitzar abans del 30 de juny, data en què es tanca el termini concedit per la Comissió Europea per ajudar empreses perjudicades per la pandèmia.