6.800 M€ per rehabilitar habitatges i 13.200 M€ per al cotxe elèctric: Sánchez publica el pla de recuperació econòmica

El president del govern afirma que és "el pla més ambiciós i transcendental de la història econòmica d’Espanya"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimarts amb el pla de recuperació a la mà
14/04/2021
5 min

MadridEl govern espanyol ha publicat aquest dimarts a la tarda el pla de recuperació i resiliència, que tindrà un finançament de 72.000 milions d'euros d'ajudes directes per impulsar i modernitzar l'economia. És un document de 211 pàgines, encara pendent d'aprovar-se formalment al consell de ministres, i amb explicacions molt genèriques. Però poc a poc es va concretant a què es dedicaran els diners del fons europeu. El document especifica els sectors prioritaris que rebran finançament en la primera fase del pla, entre el 2021 i el 2023, com el de la mobilitat sostenible, la modernització de l'administració pública i de les pimes, o la modernització del sector turístic.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sector que rebrà més diners, 13.200 milions d'euros, és el de la mobilitat sostenible. Es dedicaran a finançar projectes per promoure el cotxe elèctric. L'objectiu, segons apunta el document publicat, és arribar a les 250.000 matriculacions de vehicles elèctrics i a entre 80.000 i 110.000 punts de càrrega. Altres àrees prioritàries són la digitalització de les petites i mitjanes empreses (4.060 milions); la rehabilitació d'habitatges per millorar-ne la seva eficiència energètica (6.820 milions); el sector públic, per millorar la digitalització de les administracions i reduir la taxa de temporalitat (4.325 milions); o l'impuls del 5G (4.000 milions).

Gràfic amb les inversions del pla de recuperació

També optaran a finançament projectes per fomentar el transport sostenible, entre ells del corredor Mediterrani, projectes per impulsar les energies renovables i per fomentar la ciència i la innovació. En aquest camp, l'objectiu és aconseguir que les inversions en R+D arribin al 2% del PIB. També són prioritaris l'àmbit educatiu -es preveu la creació de 65.000 noves places d'educació infantil-, i l'empresarial. Està previst, per exemple, impulsar una llei de creació i creixement empresarial i l'anunciada llei de les startups. En total hi ha una vintena de sectors destacats.

Reforma de les pensions i 'factor de sostenibilitat'

La segona pota del pla de recuperació és el de les reformes. En el document, el govern de Pedro Sánchez es compromet a posar en marxa reformes de gran envergadura que ja s'estan negociant amb els agents socials, com la reforma fiscal, la de les pensions, i la reforma laboral. En aquesta àrea, l'executiu no detalla en excés en què consistiran les reformes perquè s'estan negociant però en el cas de la reforma del sistema de pensions, Sánchez es compromet a mantenir el poder adquisitiu dels pensionistes i a eliminar el polèmic 'factor de sostenibilitat', que lliga l'augment de les pensions a l'esperança de vida i pot suposar a la pràctica una retallada de les pensions. El document, però, deixa clar que el govern espanyol no renuncia a buscar una fórmula alternativa per "substituir" aquest mecanisme per un altre que també tingui en compte l'esperança de vida "juntament a altres indicadors complementaris".

Pel que fa a la reforma laboral, també en plena negociació entre l'executiu i els empresaris i sindicats, el document recull la intenció del govern de coalició de desmuntar la reforma laboral del PP amb mesures com una simplificació dels contractes, que passarien a ser només de tres tipus (un d'estable, un de temporal i un de formació) , la revisió de les bonificacions i la "modernització" de la negociació col·lectiva, entre altres canvis. També destaca la creació d'un fons per complementar el finançament públic d'un "mecanisme permanent d'estabilitat de l'ocupació i suport a la transició" per a sectors afectats per una elevada estacionalitat o per una caiguda significativa de la demanda. Es tracta d'oferir a les empreses mecanismes alternatius als acomiadaments.

L'aprovació del pla de recuperació al consell de ministres estava prevista per avui però l'executiu ha retardat alguns dies la seva aprovació. "És el pla més ambiciós i transcendental de la història econòmica d’Espanya", ha assegurat aquest dimarts el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez. "Ocasions així es presenten molt poques vegades. No deixarem passar l’oportunitat", ha afegit. El pla consta de 212 mesures: 110 són inversions i 102 són reformes. Les inversions aniran a parar a un ampli espectre de projectes i àrees però es posarà l'accent en els projectes que girin al voltant d'un dels quatre eixos del pla: la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió social i territorial i per últim la igualtat de gènere.

Pla Marshall per a Espanya

En el capítol de reformes, les prioritats se centren en la modernització i el reforç de la sanitat; en un nou sistema energètic i desplegament d'energies renovables; en la modernització de la justícia; en la nova economia de les cures, i en la nova llei d'aigües i el pla de depuració. La Moncloa veu el pla com una oportunitat de transformació i modernització de l'Estat sense precedents, amb un potencial per impulsar l'economia més gran que el han suposat fins ara els fons estructurals.

De fet, Sánchez compara el pla de recuperació amb un pla Marshall per a Espanya. "Els fons estructurals van suposar 8.000 milions. Ara parlem de 140.000 milions, fonamentals per recuperar els nivells de PIB previs a la pandèmia i multiplicar les possibilitats de créixer, crear llocs de treball i empreses", ha destacat. El pla de recuperació comptarà en total amb 140.000 milions d'euros de finançament europeu fins al 2026, dels quals 72.000 milions són ajudes directes que aniran arribant per trams i sempre que Espanya faci les reformes que s'ha compromès fer.

Aquest dimarts al matí la comissió ministerial s'ha reunit per analitzar el pla abans que aquest dimecres Sánchez comparegui al Congrés de Diputats per explicar les propostes. Està previst que abans de finals de mes, quan el pla s'ha d'enviar a Brussel·les, el consell de ministres l'aprovi, probablement la setmana que ve. Després la Comissió Europea l'haurà d'analitzar i donar-hi el vistiplau abans que els diners comencin a arribar.

Si no hi ha més retards, les primeres transferències es faran a l'estiu. Encara que es retardessin, l'Estat avançarà 27.000 milions d'euros, que després Brussel·les reemborsarà. De fet, sobre el fons europeu hi planen algunes incerteses que no són menors i que fan preveure un retard en l'arribada dels diners: alguns estats membres encara no han ratificat la legislació del fons de recuperació, la que ha de permetre a la Comissió Europea emetre deute per finançar-lo. Un d'aquests socis europeus és Alemanya: el seu Tribunal Constitucional ha paralitzat cautelarment la ratificació de la legislació.

Crítiques del PP

El PP ha criticat aquest dimarts el suposat augment d'impostos que podria comportar la reforma fiscal i ha reclamat a l'executiu espanyol -abans que fes públic el document- que es traslladi als grups parlamentaris el pla de recuperació que ha estudiat avui la comissió ministerial de cara a la compareixença dimecres de Sánchez al Congrés.

Davant les crítiques de l'oposició a la reforma fiscal, Sánchez ha recordat que Brussel·les fa anys que la reclama i ha assegurat que la prioritat ara és la recuperació econòmica, però que després l'executiu continuarà "amb el full de ruta que marca Europa" pel que fa a la reforma fiscal. De la reforma de les pensions, el cap de l'executiu espanyol ha destacat que encara s'ha de discutir amb els agents socials, però ha assegurat que compta amb un "consens ampli" entre els membres del govern central i també entre una majoria de grups parlamentaris. "Estan en línia amb les conclusions del Pacte de Toledo", ha dit.

stats