Calviño atribueix a una "errata" la supressió de la tributació conjunta de l'IRPF

El govern espanyol publica el calendari de les reformes promeses a Brussel·les

La vicepresidenta d'Afers Econòmics, Nadia Calviño.
05/05/2021
3 min

MadridL'endemà de les eleccions autonòmiques de Madrid, el govern espanyol ha publicat els detalls i el calendari de les reformes i inversions incloses en el pla de recuperació i resiliència enviat a Brussel·les divendres passat. Finalment, el document no inclou la supressió de la bonificació en l'IRPF de la declaració de la renda conjunta, una possibilitat que l'executiu de Pedro Sánchez havia afegit al text remès a la Comissió Europea. Segons ha assegurat aquest dimecres la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, la inclusió de la proposta era una "errata" i va crear "sorpresa" tant entre els membres del govern com a la Comissió Europea. "El que es preveu és la creació d'un grup d'experts de la reforma fiscal que avaluarà les qüestions plantejades per l'Airef sobre les bonificacions fiscals que existeixen", ha puntualitzat Calviño.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el conjunt de documents publicats s'inclouen totes les reformes i inversions del pla. La majoria ja s'havien fet públiques, però ara incorporen més detalls. Tot i així, en les grans reformes —com la laboral i la de les pensions— encara queden moltes qüestions per tancar amb les empreses i els sindicats. En l'apartat de la reforma fiscal, el govern espanyol es compromet a augmentar la recaptació, però queda per saber com ho farà més enllà d'un augment de l'impost de societats i del de patrimoni. La intenció és que el grup d'experts a qui l'executiu ha encarregat una proposta presenti les seves conclusions —que han d'incloure una harmonització fiscal dels impostos cedits a les comunitats autònomes— al febrer de l'any que ve. Els pressupostos generals de l'Estat per al 2022, per tant, encara no inclourien grans canvis en matèria fiscal.

Fiscalitat verda

De fet, es preveu que el gruix dels canvis fiscals no s'apliquin fins al 2023, amb algunes excepcions com ara els impostos relacionats amb el medi ambient. La fiscalitat verda és una de les prioritats del pla: el govern espanyol confirma per a aquest any nous impostos sobre els plàstics i els residus, i anuncia una "revisió" a principis del 2022 dels impostos de matriculació i circulació de vehicles. També l'any que ve es revisarà la imposició sobre hidrocarburs, que podria comportar una reducció de les bonificacions fiscals del dièsel.

En matèria de pensions, l'executiu confirma que impulsarà la reforma del sistema en dues fases. La primera s'aprovarà aquest any perquè puguin aplicar-se a partir del 2022 i inclourà els aspectes més urgents, com la revalorització de les pensions d'acord amb l'augment de l'IPC. També s'incorporaran mesures per desincentivar la prejubilació, com ara un augment de les penalitzacions per jubilar-se abans d'hora (la penalització màxima, per exemple, passaria del 16% actual a un 21%) o incentius econòmics per seguir treballant més enllà de l'edat de jubilació. La proposta, però, encara ha de ser negociada amb els agents socials. També està previst que es posi en marxa a principis d'any –amb un període transitori– el nou sistema de cotització per als autònoms basat en els ingressos reals.

En una segona fase, que serà a partir del 2022, s'aprovaran les altres mesures: els canvis en el període de còmput de les pensions (amb la possibilitat que els treballadors puguin escollir els anys per fer el càlcul), un nou sistema per tenir en compte l'augment de l'esperança de vida, i un augment de les bases de cotització màximes del sistema, que tindria un període transitori de 30 anys.

Peatges a totes les autopistes

En el pla de recuperació, el govern espanyol també es compromet a posar en marxa possiblement el 2024 un sistema de pagament a totes les autopistes de l'Estat per "cobrir els costos de manteniment" i compensar els efectes negatius del trànsit rodat com la contaminació. Sota la premissa de "qui contamina, paga" i "qui l'utilitza, paga", totes les autopistes podrien tenir peatges d'aquí a tres anys. L'executiu promet buscar un acord social i polític per implementar la mesura. L'anunci arriba pocs mesos abans de suprimir-se els peatges de l’AP-7 i l’AP-2, que vencen el 31 d’agost.

stats