El fons d'un multimilionari txec es queda la meitat de Caprabo
EP Corporate Group, la companyia del multimilionari Daniel Křetínský, compartirà la propietat amb el grup cooperatiu basc Eroski
BarcelonaEl fons d'inversió EP Corporate Group, controlat pel magnat txec Daniel Křetínský, ha adquirit el 50% de la propietat de la cadena catalana de supermercats Caprabo, fins ara en mans al 100% del grup cooperatiu basc Eroski.
L'empresa txeca serà així sòcia paritària de Supratuc 2020, que inclou Caprabo –la marca amb què Eroski opera a Catalunya– i el conjunt del negoci de supermercats del grup a les Balears, on continuarà operant amb la marca Eroski, segons un comunicat publicat aquest dilluns per l'empresa basca. D'aquesta manera, Eroski tanca "el procés de cerca de soci financer que va engegar al final del 2019 per enfortir l'estructura financera del grup i el seu posicionament a les dues regions". L'operació, que està pendent de rebre les últimes autoritzacions reguladores i contractuals, "impulsarà el rellançament de les inversions i de l'activitat" a Catalunya i les Balears, afegeix.
L'entrada del grup financer txec a l'accionariat de Caprabo tanca les negociacions d'Eroski sobre la seva marca catalana. La cooperativa basca té un elevat endeutament –fruit en part de la compra de Caprabo el 2007– que l'operació feta pública aquest dilluns permetrà eixugar. Concretament, el 2019 el grup basc va refinançar un deute de 1.300 milions d'euros amb les entitats financeres.
Les parts no han publicat la quantitat amb la qual EP Corporate Group s'incorporarà al capital de la filial catalano-balear d'Eroski, però sí que servirà perquè la cooperativa basca doni "per complert" el "compromís d'amortització de deute fixat per a aquest any, en un import superior al compromès amb les entitats financeres", segons la nota emesa per Eroski.
Tal com ha anat informant l'ARA, la cursa per adquirir Caprabo va quedar reduïda la tardor passada al grup català Bon Preu i a un fons d'inversió estranger, que és qui se l'ha acabat quedant parcialment, després de la renúncia de la companyia presidida per Joan Font el mes de febrer passat. Des de Bon Preu es va comunicar que abandonaven les negociacions per una possible adquisició a causa de "la disparitat de criteris sobre el plantejament de l’operació i el desacord en les expectatives econòmiques entre les parts".
Caprabo va tancar el 2019 amb 720 milions d'euros de facturació (el 2008, un any després de ser traspassada a Eroski, va vendre més de 2.100 milions). La marca catalana té actualment 293 supermercats (un 27% franquiciats) i una plantilla de 5.700 treballadors a Catalunya i Andorra, als quals cal sumar els 179 establiments i 2.700 empleats d'Eroski a les Balears.
Fons d'un multimilionari
EP Corporate Group és el hòlding de participacions empresarials de Daniel Křetínský, multimilionari txec que va començar la seva carrera a finals dels anys 90 primer com a advocat de la companyia financera J&T i posteriorment com a conseller delegat de la companyia elèctrica EPH, el 2009. Amb 46 anys, l'empresari és la tercera fortuna de Txèquia i una figura molt coneguda, sobretot perquè és el copropietari de l'Sparta de Praga, principal equip de futbol del país, des del 2004. Va iniciar la seva fortuna quan J&T va invertir en un gasoducte que transporta gas des de Rússia fins al centre d'Europa.
Amb els anys ha anat creant un imperi empresarial amb participacions en empreses de diversos països europeus i en diferents sectors. En el sector de la distribució i el comerç, EP Corporate Group ja té participacions a Casino Guichard Perrachon, que agrupa diverses marques de supermercats a França, i a la cadena britànica Sainsbury’s. Als Estats Units, va invertir en la cadena de sabateries Foot Locker i en els grans magatzems Macy's.
Křetínský també ha invertit en el sector de la comunicació, ja que, entre altres mitjans, és propietari de Blesk, el principal diari de Txèquia, a més d'haver entrat en l'accionariat del rotatiu francès de referència, Le Monde, en una operació negociada en secret el 2018 entre ell i l'expolític i també milionari francès Matthieu Pigasse. L'operació va provocar les crítiques de la plantilla perquè veien que la independència del mitjà podria quedar compromesa.