L'impacte de la pandèmia

Foment veu la recuperació "a tocar" però insisteix en la necessitat de més ajudes

La patronal denuncia que els aldarulls a Barcelona poden ser un obstacle per a la millora econòmica

BarcelonaA poc més d'una setmana de segellar un any de pandèmia, la lectura de la situació econòmica d'Espanya té una part freda i una de calenta. La bona notícia és que la recuperació és a tocar; la dolenta, que si no hi ha cap canvi moltes empreses es quedaran pel camí. Així ho ha manifestat aquest dimecres l'equip econòmic de Foment del Treball, que s'agafa al ritme de vacunació per defensar la visió optimista, però lamenta que Espanya vagi molt per darrere dels seus socis europeus en les ajudes al teixit empresarial. A aquesta complicació hi sumen, a més, els danys que poden suposar els aldarulls a la imatge de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Tenim una visió optimista perquè la recuperació és aquí al costat”, ha introduït Valentí Pich, president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat de Foment. En concret, l'esperen durant la segona meitat de l'any. Troben els arguments, per exemple, en el fet que les exportacions creixen o que l'Íbex-35 està gairebé a nivells previs a l'estat d'alarma. Però “en aquests moments tenim una preocupació i una inquietud que en economia és molt important, que són els intangibles”, ha afegit. Pich es refereix que les empreses tinguin productes informàtics que puguin utilitzar, equips humans amb voluntat de col·laboració i una imatge de territori i país que les acompanyi. “Ens preocupa una mica la imatge de Barcelona i Catalunya en aquests moments arran de temes que han passat aquestes setmanes i que venen a sumar-se a temes que van passar fa temps”, ha explicat.

Cargando
No hay anuncios

Tot això en una economia, l'espanyola, que ha estat de les més castigades per la pandèmia a Europa i de les que menys ajudes ha donat. Segons les dades presentades per Foment, extretes del Fons Monetari Internacional, a finals de l'any passat Alemanya havia injectat ajudes equivalents a un 9,8% del seu PIB; França, a un 6,9%, i Itàlia, a un 6,2%. A Espanya, en canvi, el percentatge és inferior al 4%. 

Cargando
No hay anuncios

Aquestes xifres “posen en vermell el govern espanyol i al conjunt de les administracions públiques espanyoles, que han de ser conscients que han de fer una política contracíclica molt més intensa”, ha denunciat Salvador Guillermo, secretari general adjunt i director d'economia de Foment. “I encara més –ha afegit– perquè Espanya és un dels països que ho ha passat pitjor, on l'afectació en ocupació és més intensa i que té taxa d'atur tan elevada que ens hauria de fer caure la cara de vergonya”. 

Davant d'això, Foment insisteix: calen 50.000 milions d'euros d'ajudes directes a les empreses més afectades i amb possibilitats de sobreviure. “Veiem positivament l'anunci que el president va fer en seu parlamentària que està previst atorgar 11.000 milions als sectors més afectats”, ha concedit Guillermo. Això sí, sempre que sigui un primer pas i darrere en vinguin molts més. 

Cargando
No hay anuncios

"En aquesta carrera de fons [que és la crisi], davant la qual la gent havia d'estar preparada per córrer, a alguns se'ls han posat obstacles. I l'esforç que han hagut de fer aquests corredors per arribar al final de la cursa és molt més gran", ha metaforitzat Guillermo. "Si volem que arribi molta més gent a la meta i no ens preocupa tant qui hi arribarà primer, hem d'hidratar a aquesta gent", ha conclòs.