Foment del Treball fitxa l'expresident de 'La Razón' per a la seva nova oficina a Madrid
Sánchez Llibre defensa que les relacions amb la CEOE són "excel·lents"
MADRIDFoment del Treball s'ha pres al peu de la lletra la famosa frase de l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, segons la qual "els catalans fan coses", però l'ha volgut tunejar: "No és una cosa de catalans, sinó amb catalans". Les paraules han sortit de la boca del president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, que les ha utilitzat per resumir l'estrena de la seu de la Societat Barcelonesa d'Estudis Econòmics i Socials (SBEES) a Madrid, al Palau del Marqués de Miraflores, a tocar del Congrés dels Diputats, aquest dimarts.
Foment del Treball feia temps que anhelava que l'espai fundat l'any 1907 per la burgesia catalana tingués un peu a Madrid. Sánchez Llibre ha explicat que l'objectiu no és fer allò que la patronal catalana ja fa a Madrid, és a dir, lobi, sinó "generar un espai de debat", un punt de trobada entre governs autonòmics i locals, però també amb agents econòmics de tot l'Estat.
Paco Hiraldo, director de la SBEES a Madrid
Per coordinar-ho, la patronal ha fitxat l'advocat madrileny i expresident del consell d'administració de La Razón Paco Hiraldo, que assumirà el càrrec de delegat de la SBEES a la capital espanyola. Hiraldo no estarà sol. La Societat –com es diu internament– tindrà un consell assessor que comptarà amb noms com el de la periodista Sonsoles Ónega; l'expresident de la Comunitat de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, i el consultor i exdirector del gabinet de la Presidència del govern espanyol de Pedro Sánchez fins al 2021, Iván Redondo.
A ulls de Foment, hi ha un espai orfe en el debat espanyol sobre qüestions econòmiques. "El volem omplir", ha dit Sánchez Llibre, que ha anticipat que l'eix central dels actes que prepara la SBEES a Madrid serà la ciutat del futur i els àmbits que la travessen, des del turisme fins a la tecnologia, la indústria i la millora de la competitivitat. De fet, el primer gran acte serà precisament aquest dimarts a la tarda i abordarà el model de ciutat del segle XXI. Comptarà, entre altres cares conegudes, amb l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida; el de Barcelona, Jaume Collboni; i l'alcaldessa de València, María José Català. "És una decisió valenta i meditada", ha defensat el president de Foment del Treball en roda de premsa.
Des de Foment s'assumeix que no hi ha una "caixa de ressonància" com la de Madrid, tot i que rebutgen que la decisió d'instal·lar una seu de la SBEES a la capital espanyola sigui pel que s'assenyala com a "efecte aspirador". Es vol fer xarxa, defensen des de la patronal catalana, i parlar de tot allò que passa a Espanya des de la "complicitat". A més, la inauguració arriba en un moment polític particular, amb Junts havent tornat al tauler de joc de la política espanyola i temes damunt la taula com el retorn de les empreses catalanes que van marxar l'octubre del 2017, una matèria al voltant de la qual Foment del Treball fa temps que treballa sigil·losament.
De fet, quan li han preguntat si l'espai de la SBEES a Madrid aplana el camí d'aquest retorn, Sánchez Llibre ha respost que des que ell és president de Foment del Treball "és un dels elements més importants", però "no és l'objectiu" de la Societat. En tot cas, s'ha mostrat optimista: "Les empreses catalanes que van marxar tornaran quan hi hagi normalitat política i econòmica a Catalunya. Sense mesures coercitives, sancions ni bonificacions", ha dit.
Bona sintonia amb la CEOE
"Aquest pas el fem amb la complicitat de la [patronal espanyola] CEOE", ha recalcat Sánchez Llibre, que ha afirmat que "la relació [entre Foment del Treball i la CEOE] és excel·lent". També amb el centre d'estudis de la mateixa CEOE, amb qui el president de la patronal catalana ha assegurat que continuaran col·laborant.
El cert és que aquesta bona sintonia no és la que es respirava fa poc temps. Les desavinences (com a mínim passades) entre Sánchez Llibre i el president de la CEOE, Antonio Garamendi, són més que conegudes i han estat marcades per factors com la centralització i la poca transparència. De fet, quan es va fer pública la intenció d'obrir una delegació de la Societat a Madrid, alguns mitjans de comunicació apuntaven a un nou moviment de Foment del Treball per marcar perfil propi davant la CEOE.
Però Sánchez Llibre ha volgut allunyar qualsevol rumor de confrontació i ha deixat clar que "la CEOE és el paraigua i és des de la CEOE que exercim el lobi polític. L'objectiu de la Societat és un altre", ha dit. La primera prova de foc sobre si la tensió ha passat a millor vida serà aquest mateix dimarts a la tarda: l'encarregat d'obrir l'acte inaugural –el primer debat de l'espai– serà justament Garamendi.