Foment del Treball reclama que la Generalitat abaixi els impostos al nivell de Madrid

La patronal destaca que Catalunya té un "excés" de tributs que dissuadeixen les inversions

El nou president de Foment, Josep Sánchez Llibre
Ara
13/06/2019
2 min

BarcelonaLa patronal Foment del Treball ha reclamat a la Generalitat que rebaixi els impostos autonòmics perquè Catalunya tingui uns nivells impositius equivalents als de la comunitat de Madrid i, d'aquesta manera, millori la seva competitivitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Foment ha presentat aquest dijous un informe sobre fiscalitat a Catalunya en el qual destaca que "el model de finançament autonòmic de l'Estat i l'excés de tributs propis de l'administració autonòmica no afavoreixen l'activitat econòmica i empresarial i dissuadeixen l'atracció d'inversions i talent a Catalunya". Per millorar aquesta situació, Foment considera que caldria igualar impostos com el de patrimoni o l'IRPF al d'altres comunitats autònomes, com Madrid, o al d'altres capitals europees.

No obstant això, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre ha destacat que aquests impostos suposen una manera de "corregir" les carències del sistema de finançament autonòmic. En aquest sentit, des de fa anys diverses veus de la Generalitat han destacat que una equiparació del sistema impositiu català al madrileny suposaria una pèrdua d'ingressos de 1.500 milions d'euros com a mínim.

De fet, la comunitat de Madrid ha estat acusada repetidament per altres governs autonòmics –per exemple, el valencià o l'andalús– de fer dúmping fiscal per atreure inversions, aprofitant l'efecte capitalitat (moltes multinacionals i grans empreses s'hi instal·len per estar a prop dels organismes reguladors) i perquè les successives administracions del PP ho han convertit en una bandera política de la comunitat.

L'estudi de Foment presenta 12 mesures destinades tant al govern espanyol com al català, com ara una persecució més gran de l'economia submergida per rebaixar-la del 25% del PIB actual fins els 15% i així augmentar la recaptació en 100.000 milions d'euros en quatre anys

Foment també ha reclamat la supressió de l'impost de patrimoni, que actualment és un dels més elevats de l'Estat i que aporta uns 500 milions a les arques del Govern. A més, l'estudi també proposa la rebaixa dels trams mínim i màxim de l'IRPF i la revisió dels tributs propis de la Generalitat.

En aquest sentit, la patronal ha lamentat que el tram mínim de l'IRPF sigui un dels més baixos de l'Estat i ha proposat que s'elimini o, tal com ja fa el govern de Madrid, es bonifiqui al 100%. Sánchez Llibre, creu que la Generalitat ha de "reorganitzar" els 18 impostos que regula a fi d'evitar que "minvin la imatge competitiva" de Catalunya.

"Si mantenim els mateixos impostos, ¿recaptarem més o moltes empreses se n'aniran i es perdran diners?", s'ha preguntat el secretari general adjunt de Foment, Salvador Guillermo, que ha subratllat el dinamisme de l'economia i ha demanat que el país "sigui atractiu" perquè Barcelona es converteixi en "la Manchester del sud de l'economia digital".

Segons Guillermo, el "focus" no ha d'estar en apujar impostos "als que ja paguen", sinó que ha de posar-se sobre l'economia submergida, que segons estudis citats per la patronal representa un 25% del PIB espanyol.

Segons el seu parer, també es podrien reduir els impostos de successions i donacions, tenir uns tipus reduïts dels impostos de societats per a petites i mitjanes empreses, abaixar les cotitzacions socials, reduir els tipus de l'IVA reduït i superreduït o els règims fiscals especials per a zones despoblades.

stats