Laboral

Foment del Treball, en contra d'apujar el salari mínim

La patronal considera que moltes empreses estan en "situació crítica" però alhora espera que es dispari l'ocupació amb feines qualificades

BarcelonaFoment del Treball, la patronal que agrupa les grans empreses de Catalunya, s'ha posicionat "d'entrada" en contra de nous augments del salari mínim interprofessional (SMI), segons ha dit aquest dilluns el seu director de relacions laborals, Javier Ibars. L'organització empresarial està "d'acord" amb el posicionament de la principal patronal espanyola, la CEOE –de la qual forma part–, que considera que ara no és el moment adequat per incrementar els salaris.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat això, Ibars ha indicat que el posicionament de Foment respecte a una nova actualització a l'alça del sou bàsic no és definitiva, ja que, tot i estar alineada amb el que defensa la CEOE, encara està "estudiant" quin impacte tindria. El directiu ha destacat que l'SMI espanyol està "proporcionalment molt per sobre" de la mitjana de països del nostre entorn, per la qual cosa no hi ha urgència en apujar-lo, com fa uns anys. A més ha afegit que "pot ser contraproduent" perquè beneficia directament treballadors "amb baixa qualificació", però al mateix temps pot provocar la destrucció de feines per a aquests perfils menys formats.

Cargando
No hay anuncios

El ministeri de Treball negocia aquest dilluns amb els agents socials una possible pujada de l'SMI, que avui és de 965 euros per catorze pagues per any.

Cargando
No hay anuncios

Ocupació a l'alça, però empreses amb problemes

En la presentació del seu informe laboral del mes de gener, Foment ha enviat un missatge pessimista i optimista alhora sobre la situació del mercat laboral. D'una banda, Ibars ha destacat que "en molts sectors" les empreses estan passant per "una situació molt dramàtica" i "molt crítica". És per això que a parer seu "no és realista" proposar augments salarials, ni de l'SMI ni en altres casos, encara que la inflació s'hagi disparat "a nivell exponencial" (a Catalunya va tancar el desembre al 6,1% interanual), tot fent perdre poder adquisitiu als treballadors.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Ibars considera "perillós" que s'actualitzin els sous amb la inflació, ja que l'economia podria entrar en una espiral d'augments de salaris i preus. A més, ha destacat que l'encariment del cistell de la compra respon sobretot a les pujades del preu de l'energia, cosa que té un efecte negatiu sobre els costos empresarials, que se sumarien a hipotètics increments de sous.

Per contra, la presidenta de la comissió de relacions laborals de Foment, Ángeles Tejada, ha destacat que en els pròxims dos anys es crearan un milió de llocs de treball –600.000 dels quals el 2022–, majoritàriament indefinits i qualificats. Segons Tejada, moltes empreses estan contractant nous empleats amb elevats nivells de formació en àmbits tecnològics i científics: "Les empreses s'han hagut de transformar" amb la pandèmia, ha explicat.

Cargando
No hay anuncios

Al contrari del que ha comentat Ibars, Tejada creu que "ve un moment de bonança" econòmica que reduirà l'atur al 8,5% a Catalunya i al 10% a Espanya en els pròxims dos anys i que un gruix important de l'ocupació serà amb contracte indefinit. Tejada ha assegurat que "són les empreses les que volen fidelitzar" els seus nous treballadors, però "els joves no volen la contractació indefinida" per tenir més llibertat per canviar de feina.