Economia19/10/2015

Batalla entre patronals: Foment estudia expulsar la Cecot

La patronal Foment demana un informe a la Comissió de Règim Intern per veure si Cecot ha sobrepassat els seus límits territorials

àlex Font Manté
i àlex Font Manté

BarcelonaLa creixent tensió entre les patronals Foment del Treball i una de les seves divisions, la vallesana Cecot, ha derivat en un enfrontament obert que pot acabar en escissió. El comitè executiu de Foment va decidir ahir iniciar un procés per analitzar si “les actuacions de la Cecot entren en conflicte amb els estatuts de Foment”. Una combinació entre política i tensions per la implantació territorial de les patronals pot acabar provocant l’expulsió de la més petita, la Cecot. De totes maneres, la Cecot és probablement la més poderosa de les 22 divisions territorials que té Foment.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fa temps que la cúpula de la gran patronal catalana veu malament el que consideren “expansió territorial” de la Cecot, que actua i ofereix serveis més enllà de la seva Terrassa natal. Fins ara, però, això no havia passat d’un malestar més o menys tolerat. Què ha canviat perquè ara es plantegi obertament l’expulsió de la Cecot?

Cargando
No hay anuncios

Hi ha diversos elements: un d’ells és el sopar que organitza anualment la Cecot. Aquest any, per segona vegada consecutiva, el sopar se celebrarà a Barcelona. Això mai ha agradat a Foment, que considera que la Cecot hauria de seguir desenvolupant la seva activitat al Vallès. Però, justament perquè no és la primera vegada que la trobada se celebra a la capital catalana, hi ha un segon factor que explica la dràstica decisió que ahir va prendre Foment.

Com admeten des de les mateixes patronals, el factor que últimament ha elevat la tensió entre Antoni Abad (president de la Cecot) i Joaquim Gay de Montellà (president de Foment) ha sigut la política. Abans de les eleccions catalanes celebrades el 27 de setembre, Foment del Treball va publicar un dur posicionament oficial en el qual, entre altres coses, alertava de la “tensió i màxima preocupació” que hi havia entre l’empresariat per unes eleccions que, va voler remarcar, només eren de caràcter autonòmic i no plebiscitari.

Cargando
No hay anuncios

Poc després, tota la resta de patronals catalanes (entre les quals diverses divisions territorials de Foment, com la Cecot, però també d’altres) van reeditar el Manifest del Far, un document en el qual es comprometien a “respectar la decisió que prengui el poble de Catalunya i a fer-hi costat, sigui quina sigui”.

Queixes pel procediment

Cargando
No hay anuncios

En els dies posteriors, Antoni Abad va criticar que Joaquim Gay de Montellà no havia sotmès el posicionament oficial de Foment del Treball al comitè executiu de la patronal. En el seu moment, fonts pròximes a Foment ja van confirmar a l’ARA que, efectivament, el document no va passar pel comitè executiu. “Que no passi pel comitè no és maco, és un procediment poc impol·lut”, reconeixien.

Curiosament, ahir mateix els dos presidents d’aquestes patronals, Joaquim Gay de Montellà (Foment) i Antoni Abad (Cecot), van coincidir en una trobada celebrada per l’escola de negocis Esade per debatre sobre el paper de les organitzacions empresarials i la necessitat d’introduir-hi canvis. Tot i que no es van intercanviar cap paraula, res feia preveure que poca estona després esclataria el conflicte.

Cargando
No hay anuncios

La relació entre Gay de Montellà i Abad no ha sigut mai gaire bona. Fa poc més d’un any, quan hi va haver les últimes eleccions de Foment, Abad va sonar com a únic possible candidat a disputar-li el càrrec. Finalment, però, Abad no es va presentar i Gay de Montellà va poder ser reelegit sense necessitat de passar per les urnes.

Gay de Montellà es troba ara en el seu segon i últim mandat, segons estableixen els estatuts d’aquesta patronal.