Foment demana renegociar la reforma laboral: "No ha resolt els problemes que pretenia resoldre"
La patronal calcula que 7 de cada 10 contractes indefinits signats no superen un any de vida
BarcelonaFoment del Treball ha reclamat tornar a negociar la reforma laboral pel que fa a la contractació perquè considera que "no ha resolt els problemes que pretenia resoldre", que era limitar la temporalitat de la majoria d'activitats econòmiques, sinó que "s'ha limitat a amagar-la de les estadístiques fonamentals".
Aquesta petició està fonamentada en un estudi presentat aquest dilluns sobre l'impacte de la reforma laboral en matèria de contractació dos anys després de l'entrada en vigor. La conclusió de l'informe és clara: la llei ha obligat les empreses a utilitzar els contractes indefinits per donar resposta a necessitats estrictament temporals.
El text recull que des de l'entrada en vigor, un total de 638.000 persones han signat més d'un contracte indefinit dins el mateix mes natural. Una xifra que a Catalunya arriba als 106.000, mentre que l'any 2021, abans de la reforma, era de només 5.000 persones. També calcula que 7 de cada 10 contractes indefinits signats no superarien un any de vida. A més, segons dades del ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, a Espanya la no superació del període de prova s'ha multiplicat per 11 entre el gener i l'agost del 2023 en comparació amb el mateix període del 2021.
Per tot plegat, la patronal considera que la reforma en matèria de contractació temporal ha perjudicat les empreses i ha generat sobrecostos a les que necessitaven formalitzar modalitats temporals. "Si a les empreses no els dones una opció alternativa per cobrir necessitats temporals, ho han de fer per via del contracte indefinit, però per molt que sigui indefinit, es tracta d'una manera abrupta, inaudita i inadequada de cobrir aquesta necessitat", ha criticat el director del departament de relacions laborals i afers socials de la patronal, Javier Ibars, en roda de premsa.
Però no només s'han vist alterats els contractes indefinits, que segons la patronal han disparat la seva mortalitat –abans de la reforma 4 de cada 10 duraven menys d'un any–, sinó que la duració dels contractes temporals també s'ha reduït. Paral·lelament, els contractes fixos discontinus s'han multiplicat per més de dos a Catalunya respecte a abans de la reforma.
"Les evidències que s'han expressat en el monogràfic ens indiquen que la reforma ni ha beneficat l'estabilitat de l'ocupació, perquè s'han canviat les estadístiques, però s'ha continuat amb les activitats temporals; ni ha transformat el mercat de treball, perquè no s'han fet reformes estructurals. El que sí que s'ha fet és cobrir aquesta temporalitat del mercat amb artificis estadístics", ha criticat Ibars.