Economia02/12/2019

Foment retreu a Calviño el balanç “desolador” de la inversió a Catalunya

El Cercle d’Economia critica la condició d’“oasi fiscal” de Madrid

Albert Martín
i Albert Martín

Barcelona“Decebedora, desoladora, frustrant”. Amb aquestes paraules ha qualificat aquest vespre Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, la inversió en infraestructures que ha fet l’Estat a Catalunya en els últims anys. “El dèficit d’inversió és de 28.000 milions d’euros”, ha dit Sánchez Llibre, recordant un estudi de la patronal que presideix. Ho ha fet en presència de la ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les paraules de l’expolític han arribat en la presentació de l’informe de PwC Temes candents de l’economia catalana. A més de la ministra, l’acte ha comptat amb la presència de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. També hi ha fet acte de presència el president del Cercle d’Economia, Javier Faus. L’informe, un recull de 50 entrevistes a directius de grans companyies i d’enquestes a 200 directius, ha incidit en tòpics habituals de la patronal: la necessitat de controlar la despesa pública, d’augmentar la productivitat i de rebaixar els impostos.

Cargando
No hay anuncios

Les paraules de Sánchez Llibre reclamant inversió no han sigut les úniques que han trencat amb el tradicional credo liberal: Javier Faus ha aprofitat l’acte per fer una dura crítica del marc fiscal de la Comunitat de Madrid: “És un oasi fiscal, i no ho dic jo, ho diu la portada de l’Expansión”. Faus ha lamentat que s’està creant un “Madrid DF” per la manera com la capital de l’Estat reinverteix en ella mateixa la riquesa que genera, i ha apuntat que aquest esperit és “oposat” al que planteja el Cercle, que vol un “model alemany”, més descentralitzat, i que advoca fins i tot per la cocapitalitat de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Discrepàncies sobre les seus

Durant l’acte, el soci director de PwC a Catalunya, Ignacio Marull, ha admès que no hi ha unanimitat entre l’empresariat a l’hora de valorar l’impacte de la sortida massiva de seus socials d’empreses després de l’1-O. “Hi ha diversitat d’opinions, però sí que es pot dir que a mitjà i llarg termini es tem una afectació i a curt no”. Respecte a aquesta afectació, l’estudi admet que a Catalunya segueix augmentant la inversió estrangera, tot i que aquest any s’apunta a una caiguda del creixement fins a l’1,8%, i fins a l’1,6% l’any vinent (el 2018 l'increment va ser del 2,2%).

Cargando
No hay anuncios

Un altre focus d’interès de l’acte estava en una nova trobada institucional entre el govern central i la Generalitat. La ministra Calviño ha apuntat que cal “estabilitat” per empènyer l’activitat econòmica, paraules que s’han trobat amb la rèplica de la consellera Chacón: “Que no ens faci triar entre la defensa dels nostres drets i llibertats, per als quals estem pagant un preu molt car, i la defensa de la nostra economia”.