L’FMI defensa apujar els impostos als rics i fomentar la immigració

Adverteix de l’augment de la despesa en pensions i demana més reformes

Christine Lagarde, directora gerent de l’FMI.
Ara
10/04/2019
2 min

BarcelonaEl Fons Monetari Internacional (FMI) recomana a les economies desenvolupades fomentar la migració i incrementar els impostos a les herències i als grans patrimonis com a mesures per fer front a la propera crisi, de manera que es pugui aconseguir un creixement econòmic més equitatiu. Segons l’organisme, durant l’última dècada després de la crisi econòmica “s’ha posat poc èmfasi en les reformes per promoure el creixement inclusiu a llarg termini”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el seu Monitor Fiscal publicar ahir, l’entitat presidida per Christine Lagarde explica que és “clau” que els països “tornin a prioritzar” l’estalvi de costos, eliminar “despeses inútils” i frenar la corrupció. En aquest sentit, l’FMI defensa que si s’eliminessin els subsidis i les ajudes als combustibles fòssils es podria elevar la recaptació prop d’un 3% del PIB en “alguns països”, i una “millor gestió” dels actius del sector públic podria incrementar anualment els ingressos potencials un 3% del PIB.

Els tècnics de l’FMI també afirmen que els canvis demogràfics, els avenços tecnològics i la integració internacional han fet que la fiscalitat sigui “insostenible o obsoleta”. Per aquest motiu recepten mesures per actualitzar les polítiques fiscals. Concretament, la institució destaca que el 2015 les despeses en pensions i salut associades a l’edat van representar el 17% del PIB en economies avançades i el 7% del PIB dels mercats emergents. No obstant, segons l’organisme, el 2050 arribaran al 23% i el 14% del PIB, respectivament, de manera que “fan falta reformes en molts països”.

Menys pressió fiscal

“La migració pot ajudar a alleujar les pressions fiscals en les economies envellides”, sosté l’FMI, després de destacar que una “ràpida integració” dels migrants en el mercat de treball ajudaria a “maximitzar” aquests beneficis. A més, l’organisme defensa que aplicar uns impostos més alts per a aquells que cobrin més genera uns “guanys redistributius”.

En l’informe, l’FMI assegura que “s’hauria de considerar” aprovar impostos a la riquesa perquè en la “majoria” de països de l’OCDE el patrimoni tendeix a distribuir-se de manera menys equitativa que els salaris. Sobre això, l’FMI diu que “la majoria dels països” tenen prou marge fiscal per incrementar els ingressos que obtenen mitjançant l’augment d’impostos sobre les herències, la terra o els immobles.

A Espanya, el Partit Popular ha proposat com a part del seu programa electoral per a les pròximes eleccions generals del 28-A el tipus màxim de l’IRPF al 40%, així com suprimir l’impost de successions i donacions i l’impost sobre el patrimoni. Per la seva banda, Ciutadans ha proposat rebaixar l’IRPF fins al 44%, i també defensa eliminar el gravamen sobre les herències.

Indemnització única de 18 dies

El Cercle d’Empresaris va defensar dimecres, en la presentació de les propostes electorals, que s’igualin les indemnitzacions per acomiadament de temporals i indefinits a 18 dies per any treballat. Actualment les indemnitzacions que es paguen a treballadors temporals són de 12 dies per any treballat, mentre que les dels indefinits són de 20 dies en cas d’acomiadament per causes objectives i de 33 a 45 dies per any treballat en els acomiadaments improcedents.

stats