L'FMI rebaixa la previsió de creixement de l'eurozona a un "decebedor" 2%

Manté per a Espanya un creixement del 2,7% per a aquest any, però anticipa un alentiment a nivell mundial

Maurice Obstfeld, economista en cap de l'FMI, ha exposat les previsions de l'organisme.
Agències
09/10/2018
2 min

BarcelonaEl Fons Monetari Internacional (FMI) ha rebaixat en dues dècimes la seva previsió de creixement de la zona euro per al 2018, fins a un "decebedor 2%, per l'alentiment de les exportacions i l'allargada incertesa al voltant del Brexit, si bé manté la del 2019 en l'1,9%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Entre les economies avançades, el creixement ha sigut decebedor a la zona euro i al Regne Unit. El creixement més baix en les exportacions després d'un fort augment en l'últim trimestre del 2017 ha contribuït notablement a l'alentiment de la zona euro", assenyala l'informe 'Perspectives econòmiques globals', presentat aquest dimarts per l'FMI.

El document, divulgat en l'arrencada de l'assemblea anual de l'ens i el Banc Mundial que se celebra aquesta setmana a Bali (Indonèsia), revisa a la baixa les perspectives d'Alemanya fins a un 1,9% estimat per a aquest any i el següent, cosa que suposa una reducció de 3 dècimes i de 2 dècimes, respectivament.

També retalla les de França, per a qui s'espera un creixement de l'1,6% en cadascun d'aquests anys, 2 dècimes i 1 dècima menys del previst al juliol.

"Els alts preus de l'energia han ajudat a frenar la demanda" en els importadors d'aquests productes, mentre que altres països "també s'han vist afectats per la incertesa política", recalca l'informe del Fons.

Itàlia, per la seva banda, mantindrà la seva baixa taxa de creixement, amb una estimació de l'1,2% per al 2018 i de l'1% per al 2019, a l'espera que s'aclareixi l'agenda política del nou govern.

Espanya, de qui l'FMI ja va avançar les xifres la passada setmana, seguirà al capdavant de les grans de l'euro, amb un creixement previst del 2,7% per a aquest any i del 2,2% el 2019.

Com està fent en els seus últims informes, l'FMI avisa que el creixement a la zona euro seguirà frenant fins al potencial de l'1,4% anual a causa de l'envelliment de la població i al fet que el creixement de la productivitat es modera.

Impacte del Brexit

L'economista en cap de l'FMI, Maurice Obstfeld, ha remarcat en roda de premsa que "el possible fracàs" en les negociacions per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), el procés conegut com a Brexit, suposa un risc elevat per al creixement econòmic.

La prolongació de les converses en marxa entre Brussel·les i Londres sense acord a la vista també ha creat "una persistent incertesa" sobre futurs costos comercials L'economia del Regne Unit es preveu que creixi per sota de la de la zona euro: amb un expansió de l'1,4% per a aquest any i de l'1,5% per al següent.

Per a la institució financera internacional, qualsevol augment en les barreres comercials entre el Regne Unit i la UE "implicaria importants pèrdues per a l'economia britànica i, en menor mesura, per als seus socis comercials, amb impacte negatiu concentrat en països amb els principals vincles comercials". Entre ells, l'FMI hi situa Bèlgica i Holanda.

L'acord de sortida inclourà aspectes com la factura que ha d'abonar el Regne Unit a la UE, d'uns 39.000 milions de lliures (44.000 milions d'euros), els drets dels ciutadans al Regne Unit i els països de la UE, així com l'estatut de la frontera entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda.

Està previst que el Brexit sigui abordat aquest mes a la cimera europea, tot i que s'espera que les negociacions sobre un eventual acord s'allarguin fins al novembre.

"S'acosten tempestes"

Guerra comercial

stats