Economia08/06/2015

L'FMI demana al govern espanyol que millori el finançament autonòmic

Proposa que l'Estat estableixi dèficits a la carta per a cada comunitat

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridCom fa cada any per aquestes dates, un equip del Fons Monetari Internacional (FMI) ha passat dues setmanes a l'Estat reunint-se amb el govern espanyol, els diferents ministeris, els partits polítics de rellevància i tots els que tenen presència al Congrés i representants dels empresaris per avaluar la situació econòmica d'Espanya. I ha arribat a la conclusió que és necessari "abordar els defectes en el sistema de finançament autonòmic" perquè limiten la capacitat i els incentius dels diferents territoris de l'Estat per poder-se consolidar econòmicament i sortir de la crisi. És el que inclou l'organisme en l'informe preliminar de la seva visita i que ha presentat aquest dilluns en roda de premsa des de la seu del Banc d'Espanya, a Madrid. El document també demana a l'Estat un dèficit a la carta en funció de cada comunitat. Creu que "cal permetre l'establiment d'objectius fiscals regionals diferencials que tinguin en compte les diferències estructurals entre les necessitats i les capacitats d'ajustament".

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cap de la missió, Helge Berger, ha explicat que també una de les "àrees que cal considerar" en el terreny autonòmic és fomentar el copagament tant sanitari com en l'educació. En aquest sentit, com que es tracta de competències exclusivament autonòmiques, considera que seria el millor mecanisme per "obtenir estalvis fiscals addicionals" sempre que es "protegeixi" les famílies més necessitades.

Cargando
No hay anuncios

Iniciatives del Govern que avala l'FMI

L'informe preliminar de l'FMI dibuixa mesures que el Govern d'Artur Mas ha aprovat durant la crisi i que han sigut tombades pel Tribunal Constitucional (TC) a instàncies del govern espanyol. Un dels punts és que recomana aprovar nous impostos autonòmics per poder recaptar més i complir els objectius de dèficit. Un dels mecanismes seria l'impost català als dipòsits bancaris, tombat pel TC a principis d'any. Pel que fa el copagament sanitari, el TC va tombar l'any passat l'euro per recepta.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, es tracta de la primera recomanació de l'Estat en matèria de finançament autonòmic. Les agències de qualificació creditícia Moody's i Fitch ja preveien l'any passat que una reforma del sistema de finançament beneficiaria les comunitats més incomplidores: Catalunya, el País Valencià i Múrcia. Però la reforma no ha arribat i el ministeri de Cristóbal Montoro ja ha deixat per a després de les generals qualsevol canvi.

Les reformes pendents

Cargando
No hay anuncios

A banda, i com ja acostuma a ser tradicional en els seus informes, l'FMI reclama augmentar els tipus reduïts d'IVA i incrementar les taxes a l'alcohol, el tabac i la gasolina –tot i que no estipula quant–. El contracte únic que no diferenciï entre treballadors indefinits i temporals també és una de les seves metes, així com rebaixar el cost de l'acomiadament.

Més optimista que el govern espanyol

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, l'FMI és més optimista que el govern espanyol pel que fa el creixement econòmic i revisa a l'alça l'augment del PIB per a aquest 2015 fins un 3,1% –les previsions de l'executiu central són d'un 2,9%–. Berger, el cap de la missió de l'FMI, ha dit que Espanya va "extraordinàriament bé per ara" i que les previsions a curt termini són positives.

Alerta a Podem

Cargando
No hay anuncios

Aquestes perspectives podrien canviar, però, si "s'inverteixen reformes" com la laboral, ha advertit l'FMI. Preguntat sobre la possibilitat que la irrupció de Podem en les generals pugui canviar el rumb de les reformes, Berger ha dit que "el risc econòmic a Espanya té a veure amb un escenari on la reforma laboral corri el risc d'invertir-se perquè hi hauria més probabilitats d'augmentar la incertesa i la confiança". Amb tot, ha matisat que es tracta de riscos econòmics i no polítics.

La missió de l'FMI es va reunir la setmana passada tant amb un equip de Podem com de Ciutadans, els nous partits emergents. Berger ha qualificat de "molt productives" les trobades, però no n'ha donat més detalls.