Empreses
Economia24/03/2021

Fluidra s'enfila a la borsa a pocs dies d'incorporar-se a l'Íbex-35

La companyia de piscines serà la vuitena catalana al selectiu de referència espanyol

Fluidra, la multinacional de piscines amb seu a Sant Cugat, és la pròxima incorporació a l'Íbex-35. La companyia presidida per Eloi Planes ocuparà el lloc de Bankia, que desapareixerà del selectiu de referència espanyol dilluns que ve, 29 de març, en què es materialitzarà formalment la seva fusió amb CaixaBank. La notícia ha sigut ben rebuda als mercats, on aquest dimecres l'acció de la companyia ha tancat la jornada amb guanys del 3,8%. Així mateix, l'agència Standard & Poor's ha millorat la qualificació creditícia del grup (des de BB a BB+), tot i que manté el deute de l'empresa dins de la categoria de bo especulatiu.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i la seva entrada a l'Íbex i tenir més de 6.000 empleats per tot el món, Fluidra continua sent bastant desconeguda per al grup públic. El grup opera amb diverses marques, que ofereixen diversos productes sempre dins del sector de les piscines i instal·lacions aquàtiques de lleure, com ara centres de wellness o parcs aquàtics. L'empresa ofereix des de serveis de construcció de piscines fins a equipaments i materials per al seu manteniment, la qual cosa la situa a cavall entre el sector de la construcció i el sector industrial.

Cargando
No hay anuncios

El camí de Fluidra fins a l'Íbex ha estat llarg, des de la sortida a borsa el 2007. Des d'aleshores l'empresa s'ha mantingut al mercat continu espanyol, però ara farà el salt a l'elit de les cotitzades espanyoles. Amb l'entrada de Fluidra, de fet, seran tres les empreses de l'Íbex-35 amb la seu social a Catalunya (junt amb Grifols i Almirall) però fins a vuit les que hi tenen també la seu operativa, des que el 2017 la resta de catalanes (CaixaBank, Sabadell, Naturgy, Cellnex i Colonial) van traslladar la seu a altres indrets de l'Estat com a resposta al referèndum de l'1-O.

Fusió amb Zodiac

L'expansió de Fluidra va fer un salt de gegant el 2017, quan va tancar la fusió amb Zodiac, l'antiga filial de piscines del grup nord-americà conegut per les embarcacions pneumàtiques que porten el seu nom i del qual s'havia separat deu anys abans de la integració amb la catalana.

Cargando
No hay anuncios

Fluidra va mantenir el nom amb el grup resultant de la fusió, que li va obrir les portes al mercat dels Estats Units, on Zodiac tenia una posició molt destacada sobretot en el camp de les piscines domèstiques. Aquest era un sector que la catalana no controlava tant bé, ja que s'havia centrat en el mercat de piscines professionals –és a dir, bàsicament en centres esportius o en establiments d'hostaleria– i en instal·lacions com spas o balnearis, amb presència a Europa, Àsia i Austràlia.

Cargando
No hay anuncios

La fusió, doncs, va tenir com a resultat un grup més gran i alhora més diversificat geogràficament i per activitat, la qual cosa es va notar en el compte de resultats. El 2017 Fluidra va facturar 781 milions d'euros, mentre que un any després el nou grup va tancar l'any amb vendes per sobre dels 1.300 milions. Els últims resultats publicats, del 2020, van deixar una facturació de 1.488 milions i un benefici de 94 milions, onze vegades superior al d'un any enrere. En aquest últim exercici, el grup també va reduir un 23% el deute. De cara a aquest any, el grup treballa amb un pronòstic de creixement del volum de negoci d'entre el 6% i el 9%.

Les accions cotitzades al parquet representen un 25% del total. El principal accionista és Rhone Group, un fons d'inversió nord-americà que controla prop del 22% dels títols de l'empresa, segons dades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, i que ja era el principal propietari de Zodiac abans de la fusió. El fundador del grup, Joan Planes –pare de l'actual president– en controla un 7%, i els seus fills, un altre 7% addicional a través de l'empresa familiar Dispur. L'altre fundador, Robert Garrigós, en controla un 5% a través de dues societats, el mateix percentatge que tenen Manuel Puig, vicepresident del grup de perfumeria que porta el seu cognom, i la patrimonial de la família Tous Godia. El fabricant català de bombes aquàtiques Boyser, amb un 8%, i els fons d'inversió Threadneedle Asset Management i Blackrock, amb un 3,2% i un 0,6% respectivament, conformen l'accionariat.